Αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

ImageHandler

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα και να ελαφρύνουν το βάρος των αποπληρωμών

 

Την έγκρισή τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος έδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF, έπειτα από συνεδρίασή τους.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ «τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF είναι σημαντικά ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θεωρούμε ότι όταν τεθούν σε πλήρη εφαρμογή θα οδηγήσουν σε μία συνολική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20% έως το 2026. Επίσης θεωρούμε ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν σχεδόν 5% κατά τον ίδιο χρονικό ορίζοντα».

Παράλληλα προσέθεσε ότι «αυτή η σημαντική μείωση χρέους δεν θα έχει καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα των ESM και EFSF θα μειώσουν το βάρος του χρέους για την Ελλάδα, αλλά η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στο να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αφορούν:

Ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το λεγόμενο επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Πηγή: Newmoney.gr