Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης για την ΑΜΘ

13 Κέντρα Εκπομπής στην Περιφέρεια ΑΜΘ και 4 περιοχές απονομής.Καθορίστηκε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης με  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Χάρτης Συχνοτήτων περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.
Πλην του Κέντρου Εκπομπής στην Πλάκα για την περιοχή της ΑΜΘ, που αρχικά είχε αποφασιστεί, ορίζονται και νέα Κέντρα μεταξύ των οποίων και η Θάσος, απ’ όπου σήμερα εξέπεμπαν αναλογικά οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Συνολικά δημιουργούνται 4 περιοχές απονομής με 13 Κέντρα Εκπομπής σε όλο το μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να καλυφτούν τυχόν κενά στην κάλυψη, μεταξύ των οποίων και ένα στην πόλη της Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα, Κέντρα Εκπομπής δημιουργούνται στο Πύθιο, στο Σουφλί, στην Ξάνθη, στο Διδυμότειχο, στην Πλάκα, στη Θάσο, στο Παγγαίο, στον Πεντάλοφο, στο Βασιλάκι, στο Νευροκόπι, στις Σέρρες, στο Λιθότοπο και στον Κορύλοβο, ενώ ως περιοχές απονομής ορίζονται ο Έβρος, η Πλάκα, η Θάσος και το Παγγαίο.

Η εφαρμογή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους πολίτες όσο και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα:
– Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων υπηρεσιών.
– Γίνεται Ορθολογική εξοικονόμηση του ραδιοφάσματος πράγμα που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα και θα αποδοθεί για χρήση από άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπως κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς.
– Το ψηφιακό δίκτυο θα έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερη ισχύ εκπομπής και κατανάλωση ρεύματος, με πολύ καλύτερη εμβέλεια και ποιότητα εικόνας.
– Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα απολαμβάνει τα οφέλη καθαρού ψηφιακού σήματος, απαλλαγμένο από «είδωλα», «χιόνια» και λοιπές παρεμβολές.trakitoday.com