Δήμος Δράμας: “Όλη η αλήθεια για την διαχείριση απορριμμάτων”

Ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους Δήμους Δοξάτου και Παρανεστίου για τη λειτουργία του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Δράμας. Δυστυχώς η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση στην οποία έφερε ως δημοτική αρχή το Δήμο Δράμας, αφού την τελευταία στιγμή προσπαθούμε να γλιτώσουμε τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ύπαρξης αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων). Η αλήθεια είναι μία όσο και αν η αντιπολίτευση προσπαθεί να παραπλανήσει τους Δραμινούς.

• Αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οι ΟΤΑ, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να υλοποιούν τον περιφερειακό σχεδιασμό.

• Οι μόνες πρωτεύουσες νομών που έμειναν χωρίς αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ είναι η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη. Ο προγραμματισμός της νέας Δημοτικής αρχής για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι:

• Κλείνει οριστικά και αποκαθίσταται μέχρι τέλους του έτους η επί χρόνια παράνομη χωματερή στους Ταξιάρχες

• Διασφαλίζετε η νόμιμη λειτουργία για μεταβατικό διάστημα 6 μηνών και αποφεύγετε οριστικά η επιβολή κάθε προστίμου (34000 ευρώ ημερησίως ανά ΧΑΔΑ)

• Άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και έργων ώστε ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΣΜΑ, ΚΔΑΥ,ΧΥΤΥ, ΜΕΑ) να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

• Στο μεταβατικό διάστημα των 6 μηνών και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με απόφαση της περιφέρειας ΑΜΑΘ η οποία έγινε αποδεκτή και από Υπουργείο Εσωτερικών, θα λειτουργήσουν στον νομό Δράμας 2 μόνο ΧΑΔΑ (ο ΧΑΔΑ Προσοτσάνης που θα εξυπηρετήσει και το Δήμο Νευροκοπίου και ο ΧΑΔΑ Δράμας που θα εξυπηρετήσει τους δήμους Δοξάτου και Παρανεστίου).

• Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκατασταθεί στη Δράμα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά (δεματοποιητές κλπ).

Είναι ανάγκη να βάλουμε τέρμα στον κατήφορο της προηγούμενης κατάστασης, να ακουμπήσουμε τα πρότυπα μιας οργανωμένης κοινωνίας και να χτίσουμε το μέλλον σε υγιείς βάσεις νομιμότητας .