Η Σαμοθράκη σε πρόγραμμα της Unesco

Αίτηση κατέθεσε η Σαμοθράκη σε πρόγραμμα της Unesco, ώστε να χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους ερευνητές του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, της καθηγήτριας και προέδρου Μαρίνα Φίσερ Κοβάλσκι (Marina Fischer-Kowalski) και του υποψήφιου διδάκτορα, περιβαλλοντολόγου Λάζαρου Ξενίδη και έχει τη στήριξη του δήμου Σαμοθράκης.

Ο κ. Ξενίδης δήλωσε πως «με χρηματοδότηση της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, εκπονήθηκε αρχικά μελέτη σκοπιμότητας για να αποδειχτεί, εάν η Σαμοθράκη είναι κατάλληλη για το πρόγραμμα αυτό».

Η μελέτη περιελάμβανε τη συγκέντρωση πληροφοριών από παλιότερες έρευνες για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και τη συλλογή 1.511 ερωτηματολογίων από επισκέπτες του νησιού.

Η επίσημη αίτηση προς την UNESCO υπεγράφη από τον δήμαρχο Σαμοθράκης Γεώργιο Χανό, τον πρόεδρο της Ελληνικής επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα Δρ. Μιχαήλ Σκούλο και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα.

Τα Αποθέματα Ανθρώπου και Βιόσφαιρας είναι περιοχές με χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, όπου διασφαλίζεται η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της βιώσιμης χρήσης της.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει και να επιδείξει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα.inpost.gr