Χωλαίνει το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον

οικοςΜε πολλά προβλήματα συνεχίζεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών “Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον”, το οποίο έχει κολλήσει εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, αλλά και της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Mέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο προηγούμενος κύκλος του προγράμματος, αφού 10.000 νοικοκυριά δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας πολλοί από τους 30.000 επαγγελματίες που υλοποίησαν το πρόγραμμα.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε αναγγείλει την εξεύρεση 120 εκατ. Ευρώ για την αποπληρωμή των δικαιούχων του παλαιού προγράμματος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μόλις αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι τελευταίες αποπληρωμές των δικαιούχων από το παλαιό “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”. Όσο για τις 20.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, ελλείψει χρημάτων η έγκρισή τους παραπέμπεται στις καλένδες και συγκεκριμένα στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Το στήσιμο ενός νέου προγράμματος που θα ενταχθεί στον επόμενο κύκλο του ΕΣΠΑ σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναληφθούν εξαρχής όλες οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στόχος των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” να προβλέπει πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες ώστε το διάστημα των δέκα μηνών που μεσολαβεί από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων να συντομευθεί σημαντικά.