Φόβος στην Κρήτη από το ‘μίνι κραχ’ στην Ρωσία

κρητη”Πλερέζες” έχουν κατεβάσει οι tour operators, βλέποντας ότι τα μηνύματα από τη – μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενη – αγορά της Ρωσίας είναι δυσοίωνα.  Το μίνι «κραχ» που υπέστη το ρούβλι τη Δευτέρα(Οι παραλληλισμοί με τη στάση πληρωμών του 1998 και τα σενάρια για περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων )όταν υποχώρησε κοντά στα 67 δολάρια, λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας έως 4,7% το 2015 έχουν άμεση επίδραση στον κλάδο του τουρισμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη να μην μπορούν πια να … ποντάρουν πολλά στην εισροή τουριστών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν, αυτή τη στιγμή, οι tour operators, οι κρατήσεις αναμένονται “πεσμένες” ως και 40-50% σε σχέση με τη χρονιά που τελειώνει. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τον τουρισμό στο νησί κι αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις τιμές των προκρατήσεων από άλλες χώρες που και “παραδοσιακά” προτιμούν την Κρήτη και σταθερότερες οικονομικά είναι.

Στη Ρωσία τα πράγματα είναι σκούρα. Ο εφιάλτης του 1998 ξυπνά στη Μόσχα.Οι αγορές αγνόησαν το “Σοκ και Δέος” του Πούτιν. Παρά την αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, το ρούβλι κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό με βουτιά 11%.