Φωτοβολταϊκά στέγης: ΄Ερχονται συστήματα αποθήκευσης

φωτοΗ παγκόσμια αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών συνδυαστικά με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα δεκαπλασιαστεί ως το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας αναλύσεων IHS.

Συγκεκριμένα, η ισχύς των οικιακών φωτοβολταϊκών που συνδυάζονται με μπαταρίες αποθήκευσης θα εκτοξευτεί από τα 90 Μεγαβάτ φέτος στα 900 Μεγαβάτ ως το 2018.

Παρόλα αυτά, η IHS αναθεώρησε προς τα κάτω, σε ποσοστό 50%, τις προηγούμενες προβλέψεις της  για την περίοδο 2014-2017 πάνω στις αγορές οικιακών φωτοβολταϊκών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της IHS, Σαμ Γουίλκινσον σημαντικό ρόλο στην αναθεώρηση διαδραμάτισε ο περιορισμός των κινήτρων εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών εκ μέρους των κυβερνήσεων, που με τη σειρά του μείωσε την ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης σε οικιακό επίπεδο.

Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο στη διάδοση της αποθήκευσης είναι το υψηλό κόστος των συστημάτων. Αυτά αποτελούνται από τις μπαταρίες και τα συστήματα μετατροπής της ενέργειας. Το μέσο κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά 20% μόνο το 2014 ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματικά μοντέλα για αποθήκευση ισχύουν μόνο σε ένα μικρό αριθμό εξειδικευμένων αγορών, όπου η ζήτηση από την πλευρά των τελικών καταναλωτών συμπίπτει με τις επιδοτήσεις.

Το 2015 χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό έτος με νέες μειώσεις στο κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 15% και την αγορά οικιακών φωτοβολταϊκών να επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια.

Μάλιστα, το 2016 τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην ηγέτιδα της ηλιακής ενέργειας Γερμανία θα είναι περισσότερο ελκυστικά συνδυασμένα με σύστημα αποθήκευσης παρά χωρίς.Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γουίλκινσον “οι τρεις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν εάν είναι οικονομικά βιώσιμη η πρόσθεση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας σε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής είναι το ύψος της εγγυημένης τιμής που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης, το κόστος αγοράς ενέργειας απευθείας από το δίκτυο και το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης. Όλα τα παραπάνω κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”.