Φοροδιαφυγή…Το σχέδιο Αλεξιάδη

alexiadisΠαράταση, μέχρι το τέλος του 2016, για όλες τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ελέγχονται, και όχι μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε ότι έρχεται πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, ενώ μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά και το σχέδιο για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία.

Έδειξε όμως επίσης πως στο υπουργείο έχουν ήδη στοχεύσει τις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες θα γίνονται έφοδοι «ξημερώματα», όπως στη Γερμανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι:

– Με τα σημερινά δεδομένα (είτε άλλαζε το ΣΔΟΕ είτε όχι) ήταν αδύνατον να ελεγχθούν οι 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, που θα παραγράφονταν στις 31-12-2015.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2016. Άλλη παράταση δεν θα δοθεί, αφού, όπως σχεδιάζεται, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων θα προβλέπει να έχει υπάρξει ολοκληρωτικός έλεγχος στις λίστες αυτές έως τότε.

Επικαλούμενος μάλιστα τα στοιχεία για τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα, τόνισε ότι «φαίνεται πως από την αρχή είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί σε παραγραφή η λίστα Λαγκάρντ».

Για τα «μεγάλα ψάρια» της φοροδιαφυγής, τόνισε πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει στα 15-20 δισ., και δήλωσε ότι «έχουμε ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, και το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού που, αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, πιθανότατα θα προβλέπει ένα συντελεστή και όχι φόρο βάσει κλίμακας.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού περιέγραψε ένα σύστημα όπως της Ιταλίας. «Μία από τις προτάσεις που μας έχει έρθει, είναι να εφαρμόσουμε το νόμο Μόντι στην Ιταλία, όπου επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ιταλούς».

Δηλαδή, αν ο φόρος που επιβάλλεται στη χώρα του ακινήτου είναι 0,5%, να πληρώνει στην Ιταλία το υπόλοιπο 0,26% και αξία να λαμβάνεται αυτή που έχει η ξένη χώρα.

newmoney.gr