Φονικός o σεισμός στην Ταϊβάν

1906844

Σημάδια ζωής ανάμεσα σε συντρίμμια ψάχνουν να βρουν οι διασώστες στην Ταϊβάν, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σημάδια ζωής ανάμεσα σε συντρίμμια ψάχνουν να βρουν οι διασώστες στην Ταϊβάν, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα του ΣαββάτουΤην ίδια ώρα και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 11 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από την κατάρρευση κτιρίων στην πόλη Ταϊνάν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε ακόμη 9 περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με κυβερνητικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ωστόσο οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο κτίριο Wei-guan Golden Dragon.

«Έβλεπα τηλεόραση και έπειτα από το αιφνίδιο τράνταγμα λόγω του σεισμού άκουσα έναν βρόντο. Άνοιξα την πόρτα μου και είδα το απέναντι κτίριο να πέφτει» δήλωσε ένας 71χρονος που μένει στο απέναντι σπίτι.

Ένας υδραυλικός προσπάθησε με τα εργαλεία του και μια σκάλα να σώσει μια γυναίκα που φώναζε για βοήθεια. «Μου είπε να γυρίσω πίσω να σώσω τον άντρα της και το παιδί της, αλλά φοβήθηκα για έκρηξη από φυσικό αέριο και δεν ξαναπήγα. Εκείνη την ώρα κι άλλοι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, αλλά η σκάλα μου δεν ήταν αρκετά μεγάλη και δεν είχα τρόπο να τους σώσω» είπε.

Μέλη των σωστικών συνεργείων κατέβαζαν στο έδαφος με τη βοήθεια ράμπας μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ήταν δεμένη σε ένα φορείο και τυλιγμένη με κουβέρτες, την ώρα που από γύρω ακούγονταν οι κραυγές όσων εξακολουθούσαν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

Σύμφωνα με τις αρχές, 96 μονάδες κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων με τη βοήθεια τεχνικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένων σκύλων.

Η παροχή ρεύματος, που είχε διακοπεί εξαιτίας του σεισμού σε περίπου 168.000 νοικοκυριά στην Ταϊνάν, έχει ήδη αποκατασταθεί, με εξαίρεση περίπου 900 κατοικίες.

Δημοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν αν η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κακοτεχνίες κατά την ανέγερσή του. Τα υπάρχοντα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι οι εταιρείες που το κατασκεύασαν έχουν κλείσει.

Περίπου 2.400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1999 στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μα Γινγκ-τζέου επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Ταϊνάν, ενώ η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-ουέν ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις της για να βοηθήσει στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Το κινεζικό Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν, το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι η Κίνα προτίθεται να προσφέρει βοήθεια αν χρειαστεί, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

H κατάρρευση ενός κτιρίου 17 ορόφων, του Wei-guan Golden Dragon Building, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την κατασκευή του. Στο κτίσμα αυτό διέμεναν τουλάχιστον 5 από τα θύματα, μεταξύ των οποίων ένα ένα κοριτσάκι μόλις 10 ημερών.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περισσότερους από 230 ανθρώπους από τα ερείπια της πολυκατοικίας, ενώ δεκάδες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.Video thumbnail for earthquake

zougla.gr