Τσίπρας: Παραλάβαμε μια χώρα μέσα στον γκρεμό

1Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε: «Παραλάβαμε μία χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στο γκρεμό. Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες. Η προηγούμενη κυβέρνηση είπε άλλα νούμερα για το πλεόνασμα. Η πραγματικότητα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 0,3%. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν χρήματα έστω και από αυτό το πενιχρό πλεόνασμα».

«Κάποιοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν μία ασφυκτική κατάσταση. H συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης. H στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Καταφέραμε ωστόσο μία συμφωνία-ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου», συνέχισε.

«Απευθύνω ευθέως το ερώτημα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια ή θα συνεχίσετε ως φερέφωνα ξένων κέντρων εξουσίας».

Απευθυνόμενος προς την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε: «Eκτελούσατε εντολές μέσω mail, εκτελώντας τον ελληνικό λαό.

Ας μας πει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Θεοδωράκης, ότι είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει στα ταμεία περί τα 100 εκατ. ευρώ;». «Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά δεν θα συνθηκολογήσουμε άνευ όρων». «Είναι μνημόνιο η κατάργηση της ρήτρας ελλειμμάτων από τα Ταμεία; Είναι μνημόνιο η ενίσχυση της ΕΒΖ;».

«Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα; Εκτός αν εσείς οι μεταρρυθμιστές θεωρείτε μέτρα τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο σχολείων, την κατάργηση ιδρυμάτων. Γιατί αφήσατε τις άδειες των καναλιών; Γιατί αφήνετε χωρίς ελέγχους τους φοροφυγάδες; Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό το αίσχος. Πόσα αιτήματα έχουν υποβληθεί στην Ελβετία για την παροχή στοιχείων Ελλήνων καταθετών, 10 μόλις αιτήματα κατά την θητεία της προηγούμενης θητείας. Λεηλατήσατε αλλά αφήσατε στο απυρόβλητο όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό».

«Γιατί έχουν ελεγχθεί μόλις 25 άτομα από τη λίστα Λαγκάρντ; Υπάλληλοι δέχονταν απειλές ώστε να μην ελέγξουν σύμβουλο του Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη λίστα Λαγκάρντ;», συνέχισε.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÏÌÁÄÁ ÍÄ ÓÁÌÁÑÁÓ Á

Αντώνης Σαμαράς

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι υποστηρίζει επί της αρχής κάθε διαπραγμάτευση που εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν φέρνει περιοριστικά μέτρα στους πολίτες τονίζοντας ωστόσο ότι η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή.

«Θα στηρίξουμε όχι σε οτιδήποτε, αν ξαναγυρίζετε την ύφεση και ελλείμματα δεν μπορούμε να σάς στηρίζουμε σε νέο θυσιών που δεν χρειάζεται» επισήμανε.

«Συναίνεση σε τι, σε αυτά που δεν γνωρίζουμε;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, και ο ίδιος προσωπικά δεν δίνει στοιχεία αλλά γενικόλογες προτάσεις. «Είμαστε υπέρ με ό,τι ωφελεί την Ελλάδα και απέναντι σε ό,τι βλάπτει την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν βλέπει κανείς πουθενά, αλλά στάση εσωτερικών πληρωμών. Όσο συνεχίζετε το θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης ο λογαριασμός θα αυξάνεται» προειδοποίησε.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «χτυπάτε την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε… Δεν κυβερνάτε επειδή δεν σάς αφήνουν οι δικοί σας…» «Θα καταστήστε συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση η τους δικούς σας συνυπεύθυνος στην κωλοτούμπα;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε δε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε πανικό ή αδιέξοδο ή σε πανικό και αδιέξοδο για να διεξάγει συζήτηση στη Βουλή εν μέσω διαπραγματεύσεων.