Το στρατιωτικό θρίλερ για τις συνθήκες της κατάρριψης του Σουχόι SU-24

kataripsi aeroplanouΓια παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσικό μαχητικό. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Σουχόι SU-24.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Την ίδια εκδοχή για τη διάρκεια της παραβίασης παρουσίασε και ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του και το έγγραφο που παρουσιάσαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το έγγραφο που επικαλείται το Wikileaks

Σύμφωνα, ωστόσο, με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο – μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Την ίδια ώρα συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες αναφορικά με την τύχη των δύο πιλότων οι οποίοι επενέβαιναν στο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου SU-24.

Το απόγευμα της Τρίτης, τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Hurriyet», μετέδωσαν ότι και οι δύο άντρες είναι ζωντανοί και πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να μεταφερθούν στην Τουρκία. Ότι οι πιλότοι του ρωσικού μαχητικού είναι ζωντανοί είπε Τούρκος αξιωματούχος και στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι τουρκικές μονάδες έλαβαν πληροφορίες πως οι δύο άντρες δεν έχουν πεθάνει και ότι εργάζονται ώστε να παραδοθούν σώοι από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Νεκρός από πυρά εδάφους ο ένας πιλότος, λέει η Μόσχα
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε από πυρά εδάφους την ώρα που έπεφτε με το αλεξίπτωτό του. Επίσης, αποκάλυψαν ότι ένας Ρώσος πεζοναύτης έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση διάσωσης των πιλότων στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο, ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή όπου κατέπεσε το Σουχόι για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ανέφεραν πως ο ένας πιλότος ήταν νεκρός και ο άλλος βρισκόταν στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Όμως, λίγο αργότερα, διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους δύο Ρώσους πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, υπογραμμίζοντας ότι έχουν στην κατοχή τους και τις δύο σορούς.

«Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν πριν προσγειωθούν στο έδαφος», δήλωσε ο Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων σε περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι. Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων.

Μάλιστα, στο ίντερνετ κυκλοφορεί ένα σκληρό βίντεο, το οποίο φέρεται να εστάλη από τους ίδιους τους αντάρτες, που υποτίθεται ότι δείχνει το ένα από τα δύο θύματα νεκρό, όμως η αυθεντικότητά του παραμένει υπό αμφισβήτηση.
protothema.gr