Τι προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών

Σημαντικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση των φοροελεγκτικών-φοροεισπρακτικών υπηρεσιών και την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος φέρνει το πολυνομοσχέδιο (232 άρθρα) του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. 

vouli-wide-676Το σχέδιο νόμου ορίζει: 

-Από 1.1.2015 κατάργηση κοινωνικών πόρων υπέρ φορέων – τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και συγκεκριμένα υπέρ του Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Τ.Ε.Α.Δ.Υ.) και του Ε.Τ.Α.Α.-Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

– Την απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, για όσους υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν πάψει να ασκούν οικονομική δραστηριότητα ή φοροδιαφεύγουν ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ. 

-Αναγνωρίζονται οι αποδείξεις αγοράς αγαθών για την παροχή της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και οι αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες για τις φετινές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

– Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ από τη χρήση 2014 που σημαίνει ότι δεν θα υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2015 και τα επόμενα έτη. Επέρχονται και μια σειρά από νομοτεχνικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. 

– Δημιουργούνται 400 νέες οργανικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, του κλάδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εφοριακών, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

– Από την 1.1.2015, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.).

– θεσπίζεται εξουσιοδοτική διάταξη για τον καθορισμό των τεχνικών παραμέτρων από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας στο Μ.Τ.Π.Υ. και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ), που χορηγούν μέρισμα στους ασφαλισμένους τους. Με κοινή, δηλαδή, απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31-10-2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, να καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία στο μέλλον νέων ελλειμμάτων και η μεταφορά πόρων στο Μ.Τ.Π.Υ. και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

-Από 1.1.2015 στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, όπως αυτοί προσδιορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 14, παρ.1, περ.(β) και περ.(στ). του ν.4270/2014 (Α΄143) θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50) καθώς και η υπουργική απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014 (Β΄313), όπως κάθε φορά ισχύουν, δηλαδή το νομικό πλαίσιο που ισχύει και για τους φορείς – τομείς πρόνοιας αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται στο μέλλον νέα ελλείμματα και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους.