Τι αλλάζει για τους κτηνοτρόφους… Και τα δάση γίνονται βοσκοτόπια

voskotopoiΝέα δεδομένα στην επιλογή των βοσκοτόπων και των βοσκήσιμων γαιών για χρήση από τους κτηνοτρόφους της χώρας εισάγονται με την κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τη ΚΥΑ που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και η οποία πέρασε και από την έγκριση του συναρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Αναπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, δεν υπάρχουν περιορισμοί που να προκύπτουν από τη δασική και την περιβαλλοντική νομοθεσία για τη συγκεκριμένη χρήση.

Έτσι, σύμφωνα με «Το Βήμα» δεν αντιστοιχεί η ίδια έκταση βοσκοτόπων – άρα ούτε το ίδιο ποσό κοινοτικών επιδοτήσεων _ σε δύο παραγωγούς οι οποίοι μπορεί να έχουν τον ίδιο αριθμό ζώων, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Κερδισμένοι φαίνεται ότι είναι οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, όπου λόγω ξηροθερμικών συνθηκών και χαμηλής παραγωγικότητας καθορίζεται διαφορετική αναλογία κατανομής.

Ως αναλογία κατανομής βοσκοτόπων η ΚΥΑ ορίζει τον αριθμό μονάδων μεγάλων ζώων (ΜΜΖ) που μπορούν να βοσκήσουν σε δέκα στρέμματα. Η χώρα διαιρείται σε εννιά χωρικές ενότητες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη και Νησιωτική Ελλάδα.

Η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και σε όσους είναι μέλη συνεταιρισμών που διατηρούν την έδρα της εκμετάλλευσης τους στην τοπική / δημοτική κοινότητα στην οποία βρίσκεται ο βοσκότοπος.

Σε περίπτωση που υπάρχει περίσσεια βοσκοτόπου, το πλεόνασμα διατίθεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους των όμορων κοινοτήτων. Εάν όμως υπάρχει έλλειμμα βοσκοτόπων θα γίνεται κατανομή από όμορες περιοχές.

Όσοι από τους κτηνοτρόφους χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους περισσότερη έκταση, μπορούν να … μπουν στην ουρά, στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα. Αυτοί θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και πρέπει να αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους. Στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους υπάρχει η δυνατότητα να κατανεμηθεί βοσκότοπος σε διαφορετικές Χωρικές Ενότητες.

Σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί πάνω από 30% για δυο ημερολογιακά έτη, η κατανεμημένη έκταση και το δικαίωμα χρήσης μειώνεται αναλόγως.

Η διαδικασία για την κατανομή των βοσκοτόπων θα γίνεται μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

protothema.gr