Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Τσίπρας – Αμφιβολίες αν θα πραγματοποιηθεί

ImageHandler

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης διακόπηκαν οι συζητήσεις στην Αθήνα και ακυρώθηκε το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός – Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να μην χρεοκοπήσουμε μέχρι τις αρχές Ιουνίου

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής του Eurogroup ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει την Τετάρτη με τον Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πάντως, επισημαίνουν ότι υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το πρωί της Τρίτης, σε μία ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές μια συμβιβαστική «φόρμουλα».

Για το λόγο αυτό, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ξεκίνησαν εκ νέου οι συσκέψεις της Αθήνας και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσει η νομική μορφή του πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, κοινός τόπος δεν βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έφτασε στο Χίλτον λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αποχώρησε έπειτα από μόλις μία ώρα, καθώς οι συνομιλές διακόπηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποχωρώντας από το κεντρικό ξενοδοχείο: «Μιλήσαμε για τον μηχανισμό δέσμευσης (για τα μέτρα των 3,6 δισ.), μας άκουσαν, άλλα ζήτησαν ένα timeout για να κάνουν δικές τους συσκέψεις».

Όπως μετέδωσε το newmoney.gr, έπειτα από τρεις ώρες συναντήσεων, οι επικεφαλής και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων του Κουαρτέτου αποχώρησαν από την αίθουσα συσκέψεων, για να μεταφερθούν σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου, προφανώς για να συσκεφθούν, να ενημερώσουν και να λάβουν οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η ελληνική πλευρά «απάντησε “όχι” στη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, εμείς τα έχουμε απορρίψει», αλλά, σε ερώτηση εαν επιμένει η πλευρά των δανειστών, απάντησε σιβυλλικά: «Θα δούμε».

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ξέρει εάν θα συναντηθούν σήμερα ή «το πιθανότερο αύριο», όπως είπε, ξανά με τους δανειστές και, σε ερώτηση για το αν υπό αυτές τις συνθήκες προλαβαίνει να δρομολογηθεί Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη, απέφυγε να δώσει απάντηση, λέγοντας: «Τα Eurogroup τα ανακοινώνει ο Ντάισελμπλουμ».

Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προγραμμάτιζε για τις 22:00 το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Τελικά όμως έγινε γνωστό ότι το Eurogroup δε θα πραγματοποιηθεί.

Ψάχνουν πώς θα περάσουν τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και λένε ότι κράτησαν τις κόκκινες γραμμές!

Παρών στις συζητήσεις ήταν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει να λαμβάνονται μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς.

Σε περίπτωση απόκλισης, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει μέτρα, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (1,75% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Μάλιστα, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της πρότασης, η διάταξη θα προβλέπει επίσης αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία, λόγω του ποσού, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές νομικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν στην προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο, σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλο νόμο.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

ΝΔ: «Η δήθεν κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ‘’θηλιά’’ για τη χώρα»

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση κυβερνητικού σημειώματος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Non – paper  του Μαξίμου για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι μνημείο χονδροειδούς προπαγάνδας.
Κατάφερε να είναι, ταυτόχρονα, άκρως παραπλανητικό και άκρως αποκαλυπτικό.

Άκρως παραπλανητικό όσον αφορά:

•    Στις  συντάξεις που λέει ότι προστατεύει ενώ τις συρρικνώνει από 10% έως 35%

•    Στο  αφορολόγητο που  ο ΣΥΡΙΖΑ  υπόσχονταν στις 12.000 ευρώ για να το συρρικνώσει και αυτό στις 9.091 ευρώ

•    Στη δήθεν προστασία των αδυνάμων όταν τους περιφρονεί και τους εμπαίζει με δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις και ιδιαίτερα στις προσωρινές , στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, ενώ  ταυτόχρονα  αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Άκρως αποκαλυπτικό όταν αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι η δήθεν ‘’κόκκινη γραμμή’’, αφού πρώτα εξαφανίστηκε, κατέληξε  ‘’θηλιά’’ για την οικονομία και τους ‘Έλληνες.

Αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πληρώσουν όχι 5,4 δις ευρώ, αλλά 9 δις ευρώ.

Είναι το ‘’δώρο’’ του επιπλέον λογαριασμού των 3,6 δις ευρώ που έφερε ο κ. Τσακαλώτος από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα ‘’σαρώνουν’’ τα διαθέσιμα από παντού.

Όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση τόσο θα συνεχίζεται ο Γολγοθάς της χώρας».

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να μην χρεοκοπήσουμε έως τις αρχές Ιουνίου

Όσο πάντως η διαπραγμάτευση δεν κλείνει με συμφωνία και η πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα και περισσότερο «με την πλάτη στον τοίχο».

Τη φράση αυτή, άλλωστε, χρησιμοποίησε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι».

«Όμως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο» παραδέχθηκε ο ίδιος.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά εννέα-δέκα δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.

«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ’ ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες» σχολίασε, μιλώντας επίσης στο Reuters, άλλος κυβερνητικός αξιωματοιύχος, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται, τέλος, και άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο της Αθήνας, ο οποίος υπογράμμισε: «Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Όμως, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει («not go bust») έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου, εάν χρειαστεί».

protothema.gr