Σχέδιο για εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι 15% του ΑΕΠ συμφωνά με το Reuters

simaies ellada europi«Έτοιμες» να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο θα αγγίξει το 15% του ΑΕΠ, στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

Με αυτόν τον τρόπο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συμβαδίζει με την πορεία της ανάπτυξης, καθώς εάν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε ύφεση το κόστος θα μειώνεται, ενώ όταν επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία, ανάλογη αύξηση θα έχει και το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν η Αθήνα εφαρμόσει μέσα στο επόμενο δίμηνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές, τότε η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις -όπως αυτή που προαναφέρθηκε- προκειμένου να υπάρξει ένα είδος χαλάρωσης του χρέους.

«Είναι κάτι που έχει γίνει αποδεκτό. Υπάρχει η κοινή άποψη ότι έτσι θα πρέπει να κινηθούμε» υποστηρίζει ο αξιωματούχος στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 χρέος διαμορφώνονταν στα 301,5 δισ. ευρώ στα 168,8% του ΑΕΠ, από 177,1% που ήταν το 2014.

Πάντως, μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι το όριο του 15% δεν έχει και τόσο μεγάλο νόημα για την Ελλάδα καθώς «δεν υπάρχει επέκταση της περιόδου χάριτος, είτε μείωση των επιτοκίων, είτε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, συνθήκες δηλαδή που θα διατηρήσουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το κόστος του χρέους, ίσως σε χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας».

newmoney.gr