Συρία: Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από οβίδες σε αγορά

1Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 30 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα όταν οβίδες έπληξαν ένα ιστορικό σουκ (αγορά) της Δαμασκού, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
«Οι τρομοκράτες έριξαν δύο οβίδες που έπεσαν στην οδό Τάρεκ Μπεν Ζιγιάντ, στο σουκ Αλ Χαρίκα της Δαμασκού, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 30 ανθρώπους», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό της αστυνομίας.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με τη λέξη «τρομοκράτης» χαρακτηρίζει αδιακρίτως τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές που δρουν στη χώρα.

Το σουκ αλ Χαρίκα, στη γραφική παλιά πόλη της Δαμασκού, είναι ένα από τα παλαιότερα της πόλης. Προτού να βυθιστεί η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας.

Οι αντάρτες βάζουν συχνά στο στόχαστρο την πρωτεύουσα της Συρίας σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεών τους στα περίχωρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε πρόσφατα τους μαχητές της αντιπολίτευσης, τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Δύση, ότι παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου καθώς βάλουν «στα τυφλά» εναντίον αμάχων στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς.

Εξάλλου, στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ, κοντά στην πρωτεύουσα, σκοτώθηκε ένα στέλεχος της Χαμάς, ο Γεχία Χουράνι, που ήταν γνωστότερος με το όνομα Άμπου Σουχάιμπ. Μια παλαιστινιακή πηγή είπε ότι ο Χουράνι πυροβολήθηκε και κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τον θάνατό του το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Άλλοι ωστόσο επέρριψαν την ευθύνη στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Χουράνι εργαζόταν στον τομέα της υγείας και δεν πολεμούσε με καμία πλευρά στη Συρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπαίνουν στο στόχαστρο, στον καταυλισμό του Γιάρμουκ όπου έχουν καταγραφεί πολλές δολοφονίες και απαγωγές. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν πρόσφατα τον υπεύθυνο μιας υπηρεσίας αρωγής, ζητώντας να τους δοθούν τρόφιμα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του.

Περίπου 18.000 άνθρωποι ζουν στο Γιάρμουκ το οποίο πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο διάστημα αυτό λόγω υποσιτισμού.