Συνάντηση με περιφερειάρχες και δημάρχους – Δέσμευση Τσίπρα για «απελευθέρωση» των αποθεματικών

tsipras periferiarxes.ashxΠολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αλλαγή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα Περιφερειών και Δήμων παρείχε ο πρωθυπουργός στους εκπρόσωπος της ένωσης περιφερειών Ελλάδας στη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο.
«Είχαμε μια ουσιαστική, πραγματική και χρήσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό και συνεπώς θα αλλάξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τροπολογία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός.
«Από τη στιγμή που είναι έκτακτο αλλάζουν και οι αποφάσεις μας», συμπλήρωσε, καθώς το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ θα προχωρήσει αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Από τη στιγμή που μας μίλησε καθαρά, ό,τι εργαλείο χρειάζεται η χώρα για να λήξει η διαπραγμάτευση θα το δώσουμε, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.

Αυτό που δεν θέλουμε είναι να υπάρξει μια ολοκληρωτική πολιτική πρακτική στη χώρα πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και συμπλήρωσε ότι με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε να υπάρξουν έκτακτες συναντήσεις.

Μπακογιάννης: Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη 

Την ίδια ώρα, έπειτα από την ολοκλήρωση  της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε από την πλευρά του πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογραμμίζοντας ότι «θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος».

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από αίτημά μας. Μοιραστήκαμε μαζί του τους έντονους προβληματισμούς και τις σοβαρές ενστάσεις μας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνει τη λαϊκή βούληση, ισοπεδώνει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ», είπε και πρόσθεσε πως διατύπωσαν στον πρωθυπουργό την ξεκάθαρη πολιτική τους βούληση να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια.

«Ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πως η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έκτακτη και προσωρινή και ως τέτοια τη θεωρούμε. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της, στην περίπτωση που η δέσμευση αυτή καταστεί άκυρη», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος».

Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί 

Στις 3 μετά το μεσημέρι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα της δέσμευσης των αποθεματικών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, είπε πως «η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί».

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος», υπογράμμισε και επισήμανε:  «Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται».

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

protothema.gr