Στον «αέρα» για ακόμη μια φορά η διαχείριση απορριμμάτων στην Δράμα μετά τα νέα δεδομένα που προωθούνται από το ΥΠΕΚΑ.

anakiklosi sipsaΤο «τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων» είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων της Δράμας, το οποίο για ακόμη μια φορά βρίσκεται στον αέρα μετά από την «νέα λογική» που θέλει να εφαρμόσει το ΥΠΕΚΑ.
Μετά από τις «εξαγγελίες» για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, όλων των Δήμων της Π.Ε. Δράμας πριν λίγο καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υπέρογκων προστίμων που είνια προ των πυλών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τώρα οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τα νέα δεδομένα που αφορούν την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Οι Δήμοι της Δράμας , από την πλευρά τους, στις συσκέψεις που γίνονται εντατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν στα τοπικά σχέδια, φαίνονται συχνά απροετοίμαστοι να διαχειριστούν το θέμα διαχείριση απορριμμάτων.

Τώρα μάλιστα καλούνται εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με τα καυτά ερωτήματα ανοιχτά όπως …
Πόσο έτοιμοι είναι οι Δήμοι να εφαρμόσουν τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων;
Θα εγκαταλειφθεί η λύση για εμπλοκή ιδιώτη, όπως προβλεπόταν αρχικά, μετά και το νέο ΕΣΔΑ;
Θα υπάρξει νέα ΚΥΑ από τον κ. Βούτση;
Θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο Δήμος Δράμας;
ο Δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ καλείται να δώσει άμεσες λύσεις- απαντήσεις στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θυμίζουμε ένα από τα άρθρα της εφημερίσας Εργασία συν αναφορικά με το θέμα…

Αντιμέτωπος με πρόστιμο 80.000 ευρώ για ενεργό ΧΑΔΑ ο Δήμος Δράμας;

Απίστευτη κωλυσιεργία για την υλοποίηση προσωρινής λύσης διαχείρισης απορριμμάτων στο Ν. Δράμας

Αν τελικά ισχύσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου του 2014 σχετικά με επιβολή προστίμων στην Ελλάδα για τους ενεργούς ή μη αποκατεστημένους Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), τότε η χώρα μας, από τις 2 Ιουνίου, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 11.440.000 ευρώ, λόγω της ύπαρξης 57 ενεργών χωματερών και 172 ανενεργών, που δεν έχουν αποκατασταθεί. Υπάρχουν βέβαια προσπάθειες από πλευράς Ελλάδας, ώστε το πρόστιμο τουλάχιστον να περιοριστεί, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αποτέλεσμα.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε εφάπαξ καταβολή προστίμου 14,5 εκατομμυρίων ευρώ και από εκεί και πέρα χρεώνεται ανά εξάμηνο (2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) με 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που χρησιμοποιείται και με 40.000 για κάθε ανενεργή που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.

Στο Νομό Δράμας υπάρχει ένας ενεργός Χ.Α.Δ.Α., στο Δήμο Δράμας. Αποτελεί ερωτηματικό αν το πρόστιμο που θα πληρώσει η Ελλάδα θα μετακυλήσει σε κάθε Ο.Τ.Α. που έχει ενεργό Χ.Α.Δ.Α. και αν τελικά ο Δήμος Δράμας θα επιβαρυνθεί με 80.000 ευρώ. Ένα ακόμη ερωτηματικό αποτελεί και το αν το πρόστιμο θα επιμεριστεί σε όλους τους Ο.Τ.Α. του Νομού, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Χ.Α.Δ.Α. του Δήμου Δράμας.

Κωλυσιεργία για την εξεύρεση προσωρινής λύσης

Την ίδια στιγμή που τα περιθώρια όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στενεύουν, παρουσιάζεται έντονη κωλυσιεργία στις προσπάθειες για εξεύρεσης προσωρινής λύσης για το Νομό Δράμας.

Η μεταφορά των απορριμμάτων σε αδειδοτημένο ΧΥΤΑ, μετά από υπογραφή του Αποκεντρωμένου Διοικητή Μακεδονίας – Θράκης, είχε τεθεί ως πρώτη επιλογή στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας και Προέδρου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριγμάτων, την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Πατακάκη, των Δημάρχων κ. Δημήτρη Δαλακάκη, κ. Άγγελου Λύσσελη, κ. Βασίλη Γιαννόπουλου και κ. Αλίκης Σωτηριάδου, καθώς και των επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των πέντε Δήμων του Νομού.

Έκτοτε δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την υπόθεση και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της κωλυσιεργίας θα εγκαταλειφθεί αυτή η λύση και θα προχωρήσουν άλλες, οι οποίες, όμως θα έχουν αυξημένο κόστος για όλους τους δημότες των Δήμων του Νομού.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία όριζε την μεταφορά των απορριμμάτων του Νομού Δράμας στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, όμως μέσα σε σχεδόν ένα μήνα άλλαξε, μετά από τις αντιδράσεις πολιτικών παραγόντων του Ν. Σερρών, αλλά και λόγω της μη διεκδίκησης εφαρμογής της από παράγοντες του Ν. Δράμας.
tsironis – Ριζική ανατροπή στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα προκαλείται από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης για τον νέο  Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

  1.  Τα προϊόντα ανακύκλωσης που έχουν αξία στην αγορά, θα γυρίζουν με οικονομικό όφελος στους δήμους και στους δημότες.
    2)     Μόνοι τους οι δήμοι θα μπορούν να επιλέγουν τον τρόπο και το σύστημα ανακύκλωσης και να το διαπραγματεύονται στην αγορά.
    3)    Στόχος είναι ο μέγιστος δυνατός διαχωρισμός του βιοαπόβλητου και η εξασφάλιση καθαρών ανακυκλώσιμων.

Την ακύρωση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιούνται  με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προανήγγειλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως ανέφερε, έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος (Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηλείας, Σερρών, Ηπείρου, Αλεξανδρούπολης, Θήβας, Φωκίδας κ.α.) με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν.

Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο εθνικό σχέδιο, όπως ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιρώνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι «αποφασισμένο να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα».

Κατά τον νέο σχεδιασμό, έμφαση θα δίνεται στην διαλογή στην πηγή και με πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσουν οι Δήμοι στην διαχείρισή τους σε τοπικές μονάδες.

Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη διάθεση περίπου 1 δις. ευρώ. Πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι χρηματοροές από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

dramini.gr

Δηλώσεις του Υπουργού κ. Τσιρώνη…