Στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μυρίζει μπαρούτι… Στις φλόγες κομβόι φορτηγών

tourkia komvoiΣύγχυση έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς στη νότια Τουρκία και καταγράφει φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Σύμφωνα με σχετικό tweet του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, τα μαχητικά που εξαπέλυσαν την αεροπορική επίθεση ήταν ρωσικά. Την ίδια πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Daily Sabah.

Aπό τη δική του μεριά, ο επικεφαλής της συνοριακής διάβασης που ελέγχουν οι αντάρτες στην ίδια περιοχή δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα. Συγκεκριμένα η Daily Sabah αναφέρει ότι εφτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν από τη συγκεκριμένη επίθεση.

«Οι ομάδες μας βοήθησαν να κατασβεστεί η πυρκαγιά… Τα φορτηγά δεν είναι ιδιοκτησίας μας και δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα εκείνων που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς» είπε ο Μουσταφά Οζμπέκ, στέλεχος του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής (IHH) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προκαλώντας ακόμα περισσότερη σύγχυση σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Ο εργαζόμενος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατέγραψε τις σκηνές αρχικά κατήγγειλε ότι φαίνεται πως τα φορτηγά διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στοχοθετήθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει ότι ο στόχος των βομβαρδισμών ήταν 20 φορτηγά που μετέφεραν τσιμέντο και σίδηρο από την Τουρκία και εκτελούσαν ένα από τα προγραμματισμένα τους δρομολόγια.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένας διοικητής των δυνάμεων των Τουρκμένων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.

protothema.gr