Πρώτα η ψήφιση και μετά ο ανασχηματισμός

vouli_14Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Διάφορες προτάσεις κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος και πλέον αυτές θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό προς επεξεργασία.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη και περιλαμβάνει δύο άρθρα που αφορούν την κύρωση της συμφωνίας και τα μέτρα.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο 

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψήφιση του νομοσχεδίου

Ξεκινάει το πρωί της Τετάρτης (10.00) η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η συζήτηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα αργά το βράδυ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψήφισή του.

Ευρύς ανασχηματισμός

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η ψήφισή τους πιθανόν θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα αφορά μόνο υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Χωρισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τις πληροφορίες να έρχονται με το σταγονόμετρο. Στη συνεδρίαση φέρεται να κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις που ανέλαβε να τις μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης. Στη συνεδρίαση τονίστηκε απ’ όλους η ανάγκη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται χωρισμένο σε υποστηρικτές και αντίθετους με τη νέα συμφωνία. Τουλάχιστον 25 βουλευτές (από διάφορες συνιστώσες) δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει πλήρως διαχωρίσει τις ευθύνες της και υπολογίζεται ότι σύντομα θα συγκροτηθεί αυτοτελώς και στο Κοινοβούλιο μαζί με ΚΟΕ και ΔΕΑ, αριθμώντας πάνω από 30 – 35 βουλευτές.

Εκτός από την Αριστερή Πλατφόρμα, και άλλες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νεολαία, η ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο αντιτίθενται στη συμφωνία με τους δανειστές.

efsyn.gr