ΠΑΜΕ: “Για να αλλάξει η ζωή μας, χρειάζεται να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας οδήγησε εδώ”

1Σε Παλλαϊκό συλλαλητήριιο στην πλατεία Ελευθερίας καλεί τους Δραμινούς το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 2 Απριλίου, προκειμένου να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν υγεία αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου το οποίο τα τελειταία χρόνια καταρρέει

Απευθυνόμαστε σε σένα:

  • που δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα γιατί μας πετσόκοψαν τους μισθούς και μας έχουν ταράξει με τους φόρους και τα κάθε είδους χαράτσια
  • γυρνάς σπίτι πτώμα από την κούραση από τη βάρδια ή την εφημερία, έχεις ξεχάσει τι σημαίνει να έχεις ένα Σαββατοκύριακο για σένα και την οικογένεια σου
  • αγανακτείς γιατί βλέπεις ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας γίνονται όλο και πιο απρόσιτες για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν.

Σε καλούμε να σκεφτείς τι πρέπει να γίνει                                         

Καταλαβαίνουμε ότι αρχίζεις να απογοητεύεσαι γιατί η αλλαγή κυβέρνησης δεν οδηγεί σε καλύτερες μέρες, μια και η «ουσιαστική διαπραγμάτευση», που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, κατέληξε σε παράταση του Μνημονίου με δεσμεύσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Δίκαια αγανακτείς γιατί από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης είναι η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία και η μεταφορά των αποθεματικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων για την πληρωμή των δανειστών.

Γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν» για αναπλήρωση των απωλειών στους μισθούς, για την υγεία – πρόνοια, αλλά υπάρχουν για να συνεχίζει το κράτος να χρηματοδοτεί με δις ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Γιατί ο «λιτός βίος» και το να «καταναλώνουν λιγότερα απ’ όσα παράγουν» που λέει η κυβέρνηση, ΔΕΝ ισχύει για τους 559 Έλληνες μεγαλομέτοχους με περιουσία 76 δις δολαρίων και  επιχειρηματικές επενδύσεις 140 δις ευρώ στο εξωτερικό.

Για να αλλάξει η ζωή μας, χρειάζεται να αγωνιστούμε  για να  ανατρέψουμε την πολιτική που μας οδήγησε εδώ

Κλινικές που υπολειτουργούν – απλήρωτες εφημερίες – βασικές ειδικότητες  που δεν εφημερεύουν καθημερινά –2εργαζόμενοι στα όρια της κατάρρευσης – εργαζόμενοι που “τρέχουν σαν τον Βέγγο” για να βγει η δουλειά, κλειστό τηλεφωνικό κέντρο, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – αναλώσιμα, ελλείψεις ακόμη και σε …σεντόνια!(αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να τα πλύνει και να τα σιδερώσει..), αυτή είναι η εικόνα του Νοσοκομείου της πόλης μας!

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Ήδη υπάρχει κίνδυνος, από εδώ και πέρα να μην μπορούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια βασικές κλινικές του Νοσοκομείου μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των λαϊκών  στρωμάτων του Νομού μας. Ήδη το Μάρτιο κάποιες κλινικές του Νοσοκομείου “κατάφεραν¨ να εφημερεύσουν χάρη στον εθελοντισμό των ειδικευομένων. Οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από το Δεκέμβριο.

Η κατάσταση δεν είναι σημερινή! Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε, που θέλει πάσει θυσία να περάσει το φιλέτο της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο  προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Δράμας είναι κατά 20% μειωμένος σε σχέση με αυτόν του 2014, ο οποίος κάλυψε τις ανάγκες του Νοσοκομείου μέχρι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, σήμερα είναι κενές πάνω από 20  θέσεις  ειδικευομένων, πάνω από  35 θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι ακάλυπτες, κλινικές και τμήματα λειτουργούν με νοσηλευτές στο όριο ασφαλείας ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε τεχνικό – διοικητικό προσωπικό, στα μαγειρεία-στα πλυντήρια-στο τηλεφωνικό κέντρο!

 Το 2015 στο Νοσοκομείο, για το οποίο έχουν  πληρώσει οι εργαζόμενοι – τα λαϊκά στρώματα, δεν υπάρχει ούτε ένας νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος ενώ μια σειρά κλινικών λειτουργούν με έναν(!) Ειδικευμένο γιατρό ( ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό), ενώ το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό λειτουργούν ακόμη χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων! Την ίδια στιγμή έχουν δημιουργηθεί δεκάδες κενά στις εφημερίες των τμημάτων, εξαιτίας και της μη πληρωμής των εφημεριών πέρα του πλαφόν. Παρόμοια και χειρότερη κατάσταση υπάρχει στα Κέντρα Υγείας του Νομού ενώ στο ΠΕΔΥ υπηρετούν μόλις πέντε(5!) γιατροί.

Το Υπουργείο Υγείας αποφεύγει να δεσμευτεί για το αν θα γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Οι δηλώσεις και της νέα κυβέρνησης περί «νοικοκυρέματος» και «περιορισμού της σπατάλης» στην υγεία, ήταν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των οποίων ενοχοποιήθηκαν τα λαϊκά δικαιώματα και έγιναν οι ανατροπές στο σύστημα υγείας εις βάρος των ασθενών και υγειονομικών.  Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματα μας. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της Ευρ. Ένωσης που τους υπηρετεί.

Σε καλούμε να πάρεις εσύ την κατάσταση στα χέρια σου!

Είναι δική σου υπόθεση να έχεις τις παροχές υγείας-πρόνοιας που έχεις ανάγκη!

Διεκδικούμε:

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

Προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των κλάδων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας.

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ έτσι ώστε να καλύπτεται το Νοσοκομείο με δύο τουλάχιστον ασθενοφόρα όλο το 24ωρο καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Προσλήψεις στο  ΠΕΔΥ ,στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό.                                                                                                                                                                          

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί – συμβασιούχοι-χωρίς όρους και προϋποθέσεις.                                             

Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών (καθαρίστριες).

Να πληρωθούν τώρα οι εφημερίες των γιατρών, οι καθαρίστριες, τα νυχτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο προϋπολογισμός να καλύπτει τη λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

Άμεσος στόχος 6ωρο, 5θήμερο, 30ωρο, σταθερός, ημερήσιος χρόνος εργασίας.                                             Το πολύ μία νύχτα την εβδομάδα για τους νοσηλευτές-

Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς. Άμεσα να δοθούν τα ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.                                                                                                     

Κρατικό σώμα γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφάλειας και νοσηλευτών επαγγελματικής υγείας.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από προϋπολογισμό και τους εργοδότες.    

Κατάργηση του παράβολου – χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.                                                                                                                                                                           

Το Συλλαλητήριο οργανώνουν το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας(ΟΓΕ),η Γραμματεία του Π.Α.ΜΕ. Δράμας.