Ο απόλυτος πανικός λίγο πριν την πτώση του Airbus Α320 – Τι λένε τα μαυρά κουτιά

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις το πρωί της περασμένης Τρίτης. Τα καινούρια δεδομένα από τους καταγραφείς καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα του -όπως όλα δείχνουν ψυχικά ασθενή- συγκυβερνήτη να οδηγήσει στον θάνατο 149 ανθρώπους, μαζί με τον ίδιο.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της αποκαλύπτει τα όσα εκτυλίχθηκαν στο cockpit του Airbus Α320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings από τη στιγμή που κυβερνήτης και συγκυβερνήτης βρίσκονται στις θέσεις του και έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία απογείωσης του αεροσκάφους.

Επίσης περιγράφει τη «σπαραχτική ικεσία» του Πάτρικ Σ. (κυβερνήτη) να πείσει τον Αντρέας Λούμπιτς (συγκυβερνήτης) να ανοίξει τη θωρακισμένη πόρτα του πιλοτηρίου, την ίδια στιγμή που επιβάτες ουρλιάζουν τρομοκρατημένοι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα «μαύρα κουτιά» τα οποία είχε επικαλεστεί την περασμένη Πέμπτη και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας και επικεφαλής των ερευνών, ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild», που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους στη Βαρκελώνη.

Τα τελευταία φρικιαστικά λεπτά της μοιραίας πτήσης

Ο κυβερνήτης του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings ικέτευε τον συγκυβερνήτη του να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος «καρφωθεί» στις γαλλικές Άλπεις.

Ο κυβερνήτης του μοιραίου Airbus φώναζε με απόγνωση προς τον Αντρέας Λούμπιτς: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα»Στις 10.27 το αεροπλάνο φθάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντύσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και «θα δούμε». Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς τού λέει ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη και μια πόρτα που κλείνει. Ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς μένει μόνος του.

Στις 10.29 «το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος», γράφει η «Bild».

Στις 10.32 Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος», σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα», παρακαλά ο Πάτρικ Σ. ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10.35, νέοι «μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου», την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από τη μεριά του, ούτε προς τον κυβερνήτη αλλά ούτε και προς τον πύργο ελέγχου.

Γύρω στις 10.40 το Airbus «καρφώνεται» σε ορεινή πλαγιά με 700 χλμ./ώρα. Ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Βρέθηκε η σορός του πιλότου-«φονιά»

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε η σορός του συγκυβερνήτη στα συντρίμμια του Airbus, έχοντας νωρίτερα ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.
zougla.gr