Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημ. Πέτροβιτς στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

petrovits750x400Την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας και ειδικά της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με επιπρόσθετα κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό (Frondex) και μέσα για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην έξαρση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σε παρέμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για την Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις (CIVEX), που συνεδρίασε την Παρασκευή 25 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πέτροβιτς ως  μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε, στην τοποθέτησή του σημείωσε πως τα σύνορα του Έβρου, αποτελούν το μοναδικό χερσαίο γεωγραφικό σημείο διέλευσης λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που από το 1990 μέχρι και σήμερα δέχεται αυξομειούμενες πιέσεις μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τουρκία.

Aκόμη, αναφέρθηκε στην σημαντική παρουσία της συνοριοφυλακής, της FRONDEX αλλά και στην κατασκευή του φράχτη, που έχουν συμβάλει στην μείωση των παράνομων διελεύσεων, τονίζοντας παράλληλα πως σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τουρκία υπάρχουν πολλές χιλιάδες λαθρομεταναστών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα και άρχισαν πλέον μέσω διακινητών να χρησιμοποιούν θαλάσσια περάσματα στη Σαμοθράκη.

Παράλληλα ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως η Αν. Μακεδονία-Θράκη και ειδικά ο Εβρος, εκ των πραγμάτων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν περιοχές φιλοξενίας επιπλέον αριθμού μεταναστών, ενώ κάλεσε την Επιτροπή CIVEX να συστήσει αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την περιφέρεια ΑΜΘ για να σχηματίσει ιδία αντίληψη της κατάστασης, καθώς εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης θα παρουσιάσει έξαρση.

toscandalo.gr