Ο Άσαντ προειδοποιεί ενώ η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις

asatΟ πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι η επιτυχία της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης κατά των “τρομοκρατών” είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφής της Μέσης Ανατολής, την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει τις αεροπορικές της επιδρομές.

Για πέμπτη συνεχή ημέρα τα ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην καθημαγμένη έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια πολέμου χώρα, πλήττοντας, σύμφωνα με τη Μόσχα, θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αλλά για μία ακόμη φορά οι δυτικές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι ρωσικές επιδρομές είχαν ως στόχο κυρίως τις οργανώσεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στον Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος. “Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η επιτυχία του συνασπισμού κατά της “τρομοκρατίας”, ο οποίος έχει συγκροτηθεί “από τη Συρία, τη Ρωσία, το το Ιράν και το Ιράκ”.

Οφείλει “να επιτύχει”, διαφορετικά ολόκληρη η περιοχή θα καταστραφεί και όχι μόνο μία ή δύο χώρε;ς”, δήλωσε ο Άσαντ στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Khabar, αναγνωρίζοντας ότι “το τίμημα θα είναι υψηλό” και εκτιμώντας ότι “οι πιθανότητες επιτυχίας αυτού του συνασπισμού είναι μεγάλες και όχι ελάχιστες”.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο τελευταίος ηγέτης του αυταρχικού καθεστώτος που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στη Συρία, επέζησε της ενταγμένης στην “αραβική άνοιξη” εξέγερσης στη χώρα του με τίμημα έναν πόλεμο που ρήμαξε τη Συρία και έδωσε την ευκαιρία στην ανάδυση και θεμελίωση της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους. Ο Άσαντ είναι πολύ ικανοποιημένος από τη ρωσική επέμβαση και ελπίζει στην ανατροπή των αποτυχιών του στρατού του τους τελευταίους μήνες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη Sukhoi πραγματοποίησαν είκοσι εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες, πλήττοντας στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να “κλιμακώσει” την επιχείρηση των αεροπορικών επιδρομών με τα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει σε βάσεις στη δυτική Συρία.

Η ρωσική επέμβαση χαρακτηρίσθηκε “απαράδεκτη” από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία τη διεθνοποίηση της συριακής σύρραξης. “Η Ρωσία διαπράττει σοβαρό σφάλμα”, διότι η επέμβασή της “θα απομονώσει τη Ρωσία στην περιοχή και δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες ως προς τη Συρία από την έναρξη της σύρραξης το 2011, με την Άγκυρα να απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της Μόσχας.

Την αποχώρηση του Άσαντ και του καθεστώτος του ζητούν πολλοί δυτικοί ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς αυτήν κατεύθυνση προς τη Ρωσία.

“Θα τους έλεγα: Αλλάξτε κατεύθυνση, ενωθείτε μαζί μας για να χτυπήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παραδεχτείτε ότι εάν θέλουμε μία σταθερή περιοχή, έχουμε ανάγκη από έναν άλλο ηγέτη από τον Άσαντ”, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC.

“Κατά τραγικό τρόπο, τα περισσότερα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα… έχουν πραγματοποιηθεί στις ζώνες που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς από την πλευρά του κάλεσε επίσης σήμερα τη Μόσχα “να μην επιλέγει λάθος στόχους” χτυπώντας άλλες οργανώσεις από το Ισλαμικό Κράτος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι η πολιτική διαδικασία είναι απαραίτητη για την διευθέτηση της σύρραξης και δεν μπορεί να επιτύχει εάν ο Άσαντ συμμετέχει απευθείας στις συνομιλίες.

Στη Συρία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι όντως πραγματοποιήθηκαν τη χθεσινή νύκτα βομβαρδισμοί στην πόλη της Ράκα, “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά, από συριακά αεροσκάφη ή από τον διεθνή συνασπισμό.

Παράλληλα, “αεροσκάφη, που όπως φαίνεται ήσαν ρωσικά”, πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές κατά δύο χωριών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χομς, ζώνη που ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από ανταρτικές ομάδες και κυρίως το Μέτωπο Αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα.
protothema.gr