ΟΗΕ: Εκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα

moun oheΤην έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποίησε παράλληλα ότι μία ισραηλινή χερσαία επίθεση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο των ισραηλινών όσο και των παλαιστινίων αμάχων». Το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για εκεχειρία.

«Ο γενικός γραμματέας δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές», προστίθετο στην ανακοίνωση.

Την Κυριακή χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
protothema.gr