Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα

ImageHandler«Χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση» και συμφωνήσαμε, λέει ο πρόεδρος του Eurogroup – Δεν υπάρχει συμφωνία στον προληπτικό μηχανισμό και στο χρέος, σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννίκα Μπράιντχαρτ

«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα la Stampa ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα που δεν θα μπουν άμεσα σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο Ecofin του Άμστερνταμ.

«Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», τόνισε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Χαρακτήρισε μηδενική την εμπιστοσύνη στην Αθήνα «πριν από ένα χρόνο» αλλά όπως είπε «στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», σημείωσε.

Την ίδια ώρα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου Τύπου για θέματα Οικονομίας, Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για μια «συνολική πολιτική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των ηγετών του περασμένου Ιουλίου».

Η Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία.

Σε ερώτηση σχετικά με τη πιθανότητα συμφωνίας στο επερχόμενο Eurogroup ή αν θα υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η Άννικα Μπρέιντχαρτ επανέλαβε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Επίτροπου Μοσκοβισί ότι «το 99% των προαπαιτούμενων έχει συμφωνηθεί», σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα των εφεδρικών μέτρων και του χρέους και συνεπώς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει καμιά πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα έχει ολοκληρωθεί η Συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.