Να γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή – Πρόστιμο 5.000 ευρώ για φοροδιαφυγή 20.000.000ευρώ;

dikastiko-papas-660x330-660x330Ποινή φυλάκισης 4 ετών σε Διευθ. Σύμβουλο της πρώην ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο τσιγάρων με φοροδιαφυγή 19,5 εκατ. ευρώ

Την ποινή της φυλάκισης 4 ετών επέβαλε την Πέμπτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα γιατην  υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων  του 2009. Ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της πολύπαθης εταιρίας καταδικάστηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση,  από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εξαιτίας μια θαλασσοταραχής τον Μάιο του 2009 πλοίο φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο ς της ΣΕΚΑΠ, προσάραξε στην Εύβοια με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί, ότι η ποσότητα των τσιγάρων κατευθυνόταν σε μια εταιρία-φάντασμα.

Για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκε ο αγοραστής των λαθραίων τσιγάρων Κωνσταντίνος Παχής ενώ αθωώθηκε ο πρώην Πρόεδρος της εταιρίας Νίκος Παπάς και ο 4ος κατηγορούμενος Πάρις Ευαγγελινός, ναυτιλιακός πράκτορας. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Σοφίας Χατζηκώστα ήταν απαλλακτική μόνο για τον τέταρτο κατηγορούμενο. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτά ελαφρυντικά και επέβαλε σχεδόν τη μέγιστη ποινή  (δηλ 4 χρόνια με αναστολή) και με υποχρέωση καταβολής 5.000 ευρώ από κάθε καταδικασθέντα.

Γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή. Διότι συμφέρει. Είτε σε πιάσουν είτε όχι.

Στην υπόθεση εκπροσωπήθηκε ως πολιτικός ενάγων το Δημόσιο ενώ στην ακροαματική διαδικασία που κράτησε 3 μέρες στην Ξάνθη, κατέθεσαν αρκετοί εμπλεκόμενοι καθώς και υπάλληλοι της ΣΕΚΑΠ, υπάλληλοι τελωνείων, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το τεράστιο ύψος του ποσού = των 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ – οι κατηγορούμενοι δεν παραπέμφθηκαν για κακούργημα αλλά για πλημμέλημα.

H τότε συνεταιριστική ΣΕΚΑΠ, ήταν εταιρία δημοσίου συμφέροντος, ελεγχόμενη σχεδόν απόλυτα από την Αγροτική Τράπεζα ενώ από το 2013 έχει πωληθεί στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.