Μόνο 3 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα. Για παραπάνω θα αποφασίζουν Δήμος-Περιφέρεια-Εμπορικός Σύλλογος

agora 620

Μικρότερη συμμετοχή του κράτους στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Βάσει του ρεπορτάζ κεντρικά θα καθορίζεται η λειτουργία των καταστημάτων μόνο τρεις Κυριακές το χρόνο, ενώ για τις υπόλοιπες, θα αποφασίζουν οι περιφέρειες σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και τους οικείους δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθεις της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα οι αλλαγές που σχεδιάζονται μεταξύ άλλων προβλέπουν :

  • Όλα τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν δύο Κυριακές στη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων.
  • Για τις άλλες τέσσερις από τις επτά Κυριακές  που προβλέπει ο ισχύων νόμος (την πρώτη Κυριακή δηλαδή της κάθε εκπτωτικής περιόδου) ,το υπουργείο προσανατολίζεται, να αφήσει στη δικαιοδοσία των τοπικών φορέων να αποφασίζουν τη λειτουργία τους.
  • Εάν σε μια περιοχή ο οικείος δήμος, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και η περιφέρεια επιθυμούν να την χαρακτηρίσουν τουριστική, θα μπορούν να το πράξουν και να αποφασίζουν επίσης ποιες Κυριακές πέραν των παραπάνω θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.