Μεγάλο ενδιαφέρον για δενδροκομία, μελισσοκομία και ηλίανθο στην Δράμα

kerasiaΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τρεις ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας,  για την δενδροκομία, την μελισσοκομία και την καλλιέργεια του ηλίανθου.

Η αρχή έγινε  στην ημερίδα με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης της Δενδροκομίας στην Ανατολική Μακεδονία», με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασιλακάκη Μιλτιάδη.

Παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων ο κ. Βασιλακάκης ανέφερε ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διαθέτει τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Δενδροκομίας στην περιοχή, αφού όμως προηγηθεί επαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση στον τομέα της δενδροκομίας, έτσι ώστε οι παραγωγοί να αποκτήσουν δενδροκομική συνείδηση, προκειμένου η επενδυτική τους επιλογή να μην αποβεί λανθασμένη.

Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος διαδραματίζει η συγκρότηση ισχυρών ομάδων παραγωγών ώστε να εξασφαλιστεί η διάθεση της παραγωγής σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακάκης αναφέρθηκε στα προτεινόμενα είδη δέντρων για την περιοχή των νομών Δράμας και Καβάλας.

-Στην ημιορεινή ζώνη αυτών πρότεινε τα είδη καρυδιά, καστανιά, κερασιά και μηλιά.

-Για την πεδινή ζώνη του Ν. Δράμας, τα φυλλοβόλα είδη, μηλιά, ροδακινιά, νεκταρινιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά, λωτός, ροδιά και φουντουκιά θεωρούνται τα καταλληλότερα.

-Στην αντίστοιχη πεδινή ζώνη του Ν. Καβάλας πρότεινε την αμυγδαλιά και την ελιά, ενώ για την παραθαλάσσια ζώνη, τα είδη αμυγδαλιά, ελιά, ακτινίδιο, βερικοκιά, ροδιά, νεκταρινιά και ροδακινιά. Για την τελευταία η φύτευση βιομηχανικών ροδάκινων για παραγωγή κομπόστας, μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας.

-Ειδικότερα για τη βερικοκιά, ο κ. καθηγητής τόνισε, ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στην παραλιακή ζώνη των νομών Καβαλας, Ξάνθης Ροδόπης και Έβρου, επιλέγοντας κατά προτίμηση ποικιλίες ανθεκτικές στην ίωση Σάρκα.

Μεγάλη προσέλευση για την μελισσοκομία

melisokomoiΗ μεγαλύτερη από πλευράς προσέλευσης και χρονικής διάρκειας ενημερωτική εκδήλωση στα χρονικά του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, καταγράφηκε  με την υλοποίηση της ημερίδας με θέμα «Ανοικτή συζήτηση για μελισσοκομικά θέματα», με ομιλητές, τον καθηγητή στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Θρασυβούλου Ανδρέα, την επαγγελματία μελισσοκόμο κ. Ελισάβετ Λαζαρίδου και τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Δράμας κ. Φώτη Κανετούνη.

Περισσότεροι από 100 μελισσοκόμοι της Ανατολικής Μακεδονίας, συμμετείχαν σε μία πολύωρη ανοικτή συζήτηση διάρκειας περίπου πέντε ωρών με το πάνελ των ομιλητών, για θέματα που τους απασχολούν και κυρίως για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους και την βασιλοτροφία.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε στις κυριότερες ασθένειες και εχθρούς των μελισσών (νοσεμίαση, αμερικάνικη σηψιγονία, ασκόσφαιρα, βαρρόα κ.α), τα ενδεικνυόμενα και παράλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους και ακολούθως, τόσο αυτός όσο και η κ. Λαζαρίδου απάντησαν στις ερωτήσεις των μελισσοκόμων, τονίζοντας ιδιαίτερα την προτίμηση στη χρήση πιο ήπιων και φιλικών σκευασμάτων, όπως η θυμόλη.

Οι απαιτούμενοι μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους και η πορεία ανάπτυξης του γόνου και του πληθυσμού των μελισσών μέσα σ’αυτό, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του δευτέρου μέρους της εκδήλωσης. Στο σημείο αυτό τονίστηκε από την κ. Λαζαρίδου, ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων και γι’αυτό το λόγο η ανάπτυξη των μελισσών (κυψελών) πρέπει να είναι κάθετη, εννοώντας τη δημιουργία δυνατών μελισσιών και όχι πλάγια, δηλαδή του μεγάλου αριθμού κυψελών.

Στο τρίτο μέρος της συζήτησης, παρουσιάστηκε πρακτική επίδειξη της μεθόδου καταστολής σμηνουργίας γνωστή ως DEMAREE, από τον κ. Θρασυβούλου και την κ. Λαζαρίδου.

Επίσης αναφέρθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο στον τομέα της βασιλοτροφίας, με σκοπό την παραγωγή πολλών και άριστων βασιλισσών, ενώ ο πρόεδρος του μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Δράμας κ. Κανετούνης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, πως δεν νοείται κάποιος που είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, να μην γνωρίζει από βασιλοτροφία.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση γύρω από τους τρόπους προστασίας του ελληνικού μελιού από τις εισαγωγές, αλλά και τη δυνατότητα να απονεμηθεί στο μέλι το Ελληνικό Σήμα, γεγονός που θα δώσει υπεραξία στο προϊόν. Τέλος όπως σημείωσε ο κ. Θρασυβούλου, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία προτύπων ποιότητας του ελληνικού βασιλικού πολτού, έτσι ώστε να προασπιστεί από τις ελληνοποιήσεις που συχνά γίνονται στο συγκεκριμένο προϊόν.

Αυξάνεται η καλλιέργεια του ηλίανθου

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την καλλιέργεια του ηλίανθου στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, είχαν την ευκαιρία καλλιεργητές της περιοχής, στην τρίτη ενημερωτική ημερίδα , που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου και τον τοπικό Σύλλογο Αγροτών, στο ακριτικό Κ. Νευροκόπι, με ομιλητή τον γεωπόνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Αναστασιάδη Άνθιμο.

Αφορμή για την υλοποίηση της εκδήλωσης αποτέλεσε το γεγονός της σταδιακής αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων ηλίανθου στην περιοχή, περίπου 5.000στρ. την περυσινή περίοδο.

Οι βασικές αρχές για έναν ορθολογικό τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας του ηλίανθου αποτέλεσε το βασικό  μέρος της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη.

Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν, τα στάδια ανάπτυξης του ηλίανθου, την έγκαιρη επιλογή του χρόνου ζιζανιοκτονίας, την παρουσία τροφοπενιών (κυρίως βορίου), τα φαινολογικά στάδια του φυτού όπου απαιτείται άρδευση και τις κυριότερες ασθένειες του φυτού έτσι ώστε να λαμβάνουν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

paseges.gr