Μεγάλη Παρασκευή στην Δράμα

epitafios-dramaΗ πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και το θάνατο, μέχρι την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του – Η περιφορά του Επιταφίου.
Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα και στην πόλη μας.Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Ολημερίς χτυπά η καμπάνα πένθιμη.

Σε κάθε γωνιά της γης αλλά και του νομού μας,η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια,βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου.
Από την Μητρόπολη,τον Άγιο Παντελεήμων,τον Άγιο Νικόλαο,την Αγία Τριάδα,τους Δώδεκα Αποστόλους και σε άλλους ναούς της Δράμας,οι πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο του Θεανθρώπου.
Το βράδυ όπως και κάθε χρόνο, γύρω στις οκτώ οι Δραμινοί θα ακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίωντης ενορίας τους και κατόπιν θα συρρεύσουν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν οι Επιτάφιοι.
-Έχοντας την έντονη ελπίδα για το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.
-Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Ολημερίς χτυπά η καμπάνα πένθιμη.Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, με τις ακολουθίες της το λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Έλληνες, οι Ορθόδοξοι, ψάλλουν το «Ω γλυκύ μου έαρ», καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.Η συγκίνηση κορυφώνεται , όταν μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο. Με τον τρόπον αυτό παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. ***Φωτογραφίες αρχείου