Κόντρα του υπουργού Παιδείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

loverdos mitsotakisΜε τροπολογία που θα δίνει παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων έληξε προς ώρας η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ξέσπασε λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης».

Οι 341 διοικητικοί υπάλληλοι είναι από τους πρώτους υπαλλήλους των πανεπιστημίων που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και τώρα λήγει η προθεσμία. Πρόκειται και ένα μέρος εκ των 1036 υπαλλήλων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός εργασίας.

Έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις τελικώς αποφασίστηκε να μην εκδοθεί προκήρυξη, αλλά με τη λύση της τροπολογίας να δοθεί παράταση στη διαθεσιμότητα η οποία λήγει την προσεχή Κυριακή και ως εκ τούτου χωρίς την τροπολογία και την προκήρυξη θέσεων. Σε μια διαφορετική περίπτωση, και μετά την επιμονή του κ. Λοβέρδου να του δοθεί χρόνος να επανεξετάσει το θέμα, οι 341 υπάλληλοι θα απολύονταν την Κυριακή.

Έτσι προκρίθηκε η λύση της παράτασης, η οποία θα περάσει σε αυτή την τροπολογία η οποία θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής. Στην τροπολογία αυτή θα δίνεται ένας ικανός χρόνος που θα επιτρέπει στον κ. Λοβέρδο να επανεξετάσει την αξιολόγηση των δομών των πανεπιστημίων και να προχωρήσει στις δικές του προτάσεις.

Η διαφωνία των δύο υπουργών αφορούσε στον αριθμό των εργαζόμενων που θα επανατοποθετούνταν. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούν 536 υπάλληλοι, ενώ, αντίθετα ο κ. Λοβέρδος ανέβαζε τον αριθμό περίπου στους 800.

Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμιζε το γεγονός πως πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο προγραμματισμός των 15.000 απολύσεων και ότι αν διασαλευθεί κάτι σε αυτόν με αποτέλεσμα σε κάποιο από τα υπουργεία να μειωθούν οι απολύσεις, τότε ο αριθμός των απολύσεων που δεν θα γίνουν θα βαρύνει κάποιο άλλο υπουργείο. Από την άλλη πλευρά ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως απειλείται άμεσα η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο, τα οποία θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς..

Η κόντρα των δύο υπουργών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης ανέλαβε τον ρόλο του… διαιτητή, καθώς κάλεσε τους δύο υπουργούς το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Πάντως το ζήτημα τις διαθεσιμότητας και των απολύσεων προβλημάτισε έντονα εχθές ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Τόσο το θέαμα των προπηλακισμών των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, όσο και η «μίνι – κρίση» στην κυβέρνηση με επίκεντρο τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων έκανε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των 7000 απολύσεων περίπου που απομένουν, σε μια νέα βάση.
protothema.gr