Κυριάκος Χαρακίδης: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνιστά την ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της

xarakidisΟμιλία Κυριάκου Χαρακίδη, ειδικού αγορητή για το ΠΟΤΑΜΙ, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά Φορέων Γενικής Κυβέρνησης

Ομολογία της αδυναμίας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συνιστά κατά τον Βουλευτή Δράμας και ειδικό αγορητή του Ποταμιού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο κος Χαρακίδης κατά τη συζήτηση της σχετικής Π.Ν.Π στην ολομέλεια της Βουλής, στην περίπτωσή μας «δεν πρόκειται για απρόοπτο, αλλά για αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει συγκεκριμένο γεγονός, που ήταν βέβαιο ότι θα επέλθει, αν αποτύγχανε στην εντολή του ελληνικού λαού να διαπραγματευθεί και μάλιστα καλύτερα από την προηγούμενη». Διαφορετικά όπως επισήμανε ο κος Χαρακίδης σε τί ακριβώς συνίσταται η έκτακτη περίσταση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για να ενεργοποιηθεί τελικά η διάταξη του άρθρου 44 του Συντάγματος;
Ο υπουργός κ.Μάρδας δήλωσε στην Επιτροπή, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, ότι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, επειδή παρατηρήθηκε μια απόκλιση σε ό,τι αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού του μήνα Απριλίου. Εάν και το μήνα Μάιο, παρατηρηθεί απόκλιση, θα έρθουν και άλλες ΠΝΠ προς κύρωση στη Βουλή για άλλα διαθέσιμα άλλων φορέων;
Ο κος Χαρακίδης τόνισε πως κάθε φορά που θα φέρνει η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά επείγοντα μέτρα, προκαλεί αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, που πλέον δεν ξέρει τι ξημερώνει την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση συνέχισε ο κος Χαρακίδης, με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομικών κ.Βαρουφάκη, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει τιμήσει με την παρουσία του μέχρι τώρα την Επιτροπή Οικονομικών, αλλά παραμένει λαλίστατος στα ΜΜΕ, θα πρέπει να έρθει και να ενημερώσει τους βουλευτές για το πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ως προς το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:
• Δεν υπάρχει καμία περιγραφή των έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών που επέβαλαν την εν λόγω πράξη.
• Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην ουσία για την αναδρομική ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
• Δεν υπάρχει επίσης καμία διευκρίνιση, για τη χρονική ισχύ της ρύθμισης. μια τέτοιου είδους παρεμβατική ρύθμιση απαιτεί να τουλάχιστον να διευκρινιστεί για πόσο καιρό θα ισχύσει η διάταξη.
• Δεν υπάρχει ο κατάλογος των φορέων αναλυτικά στο νομοσχέδιο. Για ποιο λόγο έχει υιοθετηθεί μια τέτοια «δημιουργική» ασάφεια;
• Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θέτει σε κίνδυνο στοιχειώδεις λειτουργίες κρίσιμων υπηρεσιών και δομών των δήμων και φορέων απαραίτητες για την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις των δήμων απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για το σύνολο και την εύρυθμη λειτουργία σε μεγάλο βαθμό και της τοπικής οικονομίας.
• Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παλιότερα καταδίκαζε τις μειώσεις τις οποίες είχαν δεχθεί οι δήμοι. Σήμερα, τους περιορίζουμε ακόμα περισσότερο, όταν από τα 5,5 δισεκατομμύρια που έπαιρναν οι δήμοι, σήμερα έχουν μόλις 2,4 δις.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κάνει δύο πράγματα:
1. Να ενημερώσει για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Δεν μπορούν να κρύβεται πίσω από τη «δημιουργική ασάφεια» των έκτακτων, επειγουσών και απρόβλεπτων καταστάσεων, που ορίζει το Σύνταγμα για τις ΠΝΠ., δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες και ενισχύοντας τη φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από τη χώρα μας.
2. Να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό, αφού δεν ενημερώνει την Ελληνική Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της.
Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα για αυτή τη διαπραγματευτική τακτική; Γιατί αν υπάρχει, δεν βλέπουμε ακόμη τουλάχιστον κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Χρήματα δεν έχουν έρθει από τον Αύγουστο του 2014, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ασφυκτική πίεση έλλειψης διαθεσίμων.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω την ΠΝΠ, να σταματήσει το «μια από τα ίδια» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός ποιοι εξ ημών έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και να επιστραφούν άμεσα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει επιστροφή ή απάντηση από την Κυβέρνηση.
Καλούμε την κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα, όπως πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης, το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να υπάρξει συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας.