Κριτική στην συμφωνία του Eurogroup στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στην συμφωνία του Eurogroup άσκησαν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά την συνεδρίαση της Κ.Ε .

Στις περισσότερες τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα προκύψει θα πρέπει να αποτρέπει νέες πολιτικές λιτότητας και να ενισχύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. lafazanis-stin-ke-krisimes-oi-asafeies-sti-sumfwnia_6.w_l

Χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή την χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά.

Για τη συμφωνία πλαίσιο που πέτυχε η κυβέρνηση με τους θεσμούς ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες και ότι παρουσιάζει προβλήματα.

« Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις»

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες τονίζοντας ότι η Γερμανία επέμεινε να διαμορφωθεί έτσι το κείμενο.

« Υπάρχουν σαφήνειες που δεν βοηθάνε είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε « για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει  η ασάφεια όμως για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει».

Τόνισε ότι η συμφωνία εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι μας δυσκολεύει ο ίδιος μας ο εαυτός.

Το μέλος της Π.Γ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Αντώνης Νταβανέλος ανέφερε πως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τη δημόσια εντολή να επιτύχει την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκε να αποδεχθεί με τη συμφωνία πλαίσιο αλλιώς η προοπτική είναι η  ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Αλέκος Καλύβης ανέφερε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής και τα αρνητικά σημεία πρέπει να αντικρουστούν στην πράξη με την εφαρμογή του προγράμματος . Και ζήτησε να προετοιμαστεί ο λαός για την μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου.

Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς εκτίμησε « παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο» , πρόσθεσε πως «οι νίκες συνοδεύονται απο συμβιβασμούς» και κατέληξε « Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση».

Σε διαφορετικό κλίμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς θύμισε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη και πως οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες αλλά αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα.

Σκληρή προς τους «συντρόφους» του ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησηςΓιάννη Δραγασάκη στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και εσωκομματικής αντιπολίτευσης:

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακομα ομοσπονδία», είπε ο κ. Δραγασάκης

«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο», πρόσθεσε.