Κινδύνεψαν και αστυνομικοί στα περιστατικά βίας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΠΕ Δράμας

 

vipe-apothikes0

 

Το σωματείο αστυνομικών υπαλλήλων Δράμας σε επιστολή που απέστειλε τόσο στην Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας όσο και στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση αλλά και την ΠΟΑΣΥ περιγράφει την κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην ΒΙΠΕ Δράμας, αναφέροντας μάλιστα ότι στα πρόσφατα περιστατικά βίας κινδύνεψαν και αστυνομικοί.

¨οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι αστυνομι9κοί, “Έπειτα από τα τελευταία γεγονότα στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό προσφύγων αλλά και την έκθεση σε κίνδυνο των Συναδέλφων μας, σας αναφέρουμε σχετικά με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο ενάμιση μήνα λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας και αφορούν τους Συναδέλφους μας.

 

  1. Δεν υπάρχουν εγγράφως τα καθήκοντα των Συναδέλφων μας που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στο Κέντρο Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας και οι Συνάδελφοι μας δεν γνωρίζουν σε ποιον οφείλουν να αναφέρουν άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
  2. Ενώ η διαταγή εκτέλεσης της υπηρεσίας αναγράφεται ως εποχούμενη περιπολία και συμπληρώνεται η ανάλογη αναφορά από τον επικεφαλής, οι Συνάδελφοι μας έπειτα από προφορικές εντολές των ανωτέρων τους, βρίσκονται ως σκοποί στην πύλη εισόδου του Κέντρου Φιλοξενίας εναλλάσσοντας τη βάρδια τους στο συγκεκριμένο σημείο.
  3. Οι Συνάδελφοι μας  που εκτελούν υπηρεσία στο Κέντρο Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, απασχολούνται περισσότερο ως επιστάτες και κλειδοκράτορες, παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας τα κλειδιά για την αποθήκη, τον Ερυθρό Σταυρό, τον καυστήρα και τα πλυντήρια, στους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, εθελοντές αλλά και στους πρόσφυγες, παρά ως αστυνομικοί που θα επιβλέπουν για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή έκνομων ενεργειών.
  4. Το σπιτάκι της ονειρούπολης που βαπτίστηκε ως ΄΄σκοπιά περιπολικού΄΄ στο παραπάνω Κέντρο, έχει γεμίσει με μπακαλόχαρτα από τις πρόχειρες τηλεφωνικές εντολές των ανωτέρων μας ή διαφόρων δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων, που καθιστούν υπεύθυνους τους αστυνομικούς ακόμη και για την αποφυγή ρίψης πετρών από τους πρόσφυγες στις αποχετεύσεις  των εγκαταστάσεων του Κέντρου Φιλοξενίας.
  5. Οι δύο (2) πλέον Συνάδελφοι μας που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στο παραπάνω Κέντρο Φιλοξενίας θεωρούμε ότι εκτίθενται σε κίνδυνο, καθώς είναι αδύνατο ως στατική δύναμη να επέμβουν επιλύοντας άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι να σπεύσουν ενισχύσεις από τη Δ.Α. Δράμας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα που έχουν προκύψει στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας για τους Συναδέλφους μας, σας προτείνουμε να μην υπάρχουν στατικές αστυνομικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Πριν ακόμα θρηνήσουμε θύματα και θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Συναδέλφων μας, σας αναφέρουμε για τελευταία φορά, ότι ως αστυνομικοί μπορούμε με ένα κατάλληλο περιπολικό να περιπολούμε στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου Φιλοξενίας και να επιλαμβανόμαστε σε οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή αστυνόμευσης, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων εφόσον κρίνεται αναγκαίο”.