Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες – Νέο συλλαλητήριο το Σάββατο

ImageHandler

Χιλιάδες αγρότες πήγαν στο Σύνταγμα με τρακτέρ και άναψαν φωτιές μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εστησαν σκηνές στην πλατεία Συντάγματος και μοίρασαν φακές και φασολάδα

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας το οποίο «πλημμύρισε» από χιλιάδες αγρότες (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις ξεπέρασαν τις 15.000) που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από διάφορα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17.30 από την Ομόνοια και με ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν έξω από τη Βουλή τα 20 τρακτέρ από τη Νίκαια της Λάρισας.

Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν από νωρίς εκεί υποδέχθηκαν με καπνογόνα και χειροκροτήματα τα τρακτέρ, ενώ στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, άναψαν φωτιές με κλαδιά από ελιές.

Η συγκέντρωση παρά τον τεράστιο όγκο της υπήρξε ειρηνική με εξαίρεση μια στιγμιαία ένταση λίγο πριν τις 21.00 όταν αγρότες από την Κόρινθο και την Κρήτη ήρθαν σε αντιπαράθεση με άλλους αγρότες στην πλατεία Συντάγματος και υπήρξαν διενέξεις με κάποια στελέχη του ΠΑΜΕ, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία.

Λίγο μετά τις 20.00 τα τρακτέρ αποχώρησαν, ωστόσο, παρά την βροχή οι αγρότες παρέμειναν έξω από τη Βουλή, ενώ στην πλατεία Συντάγματος έστησαν σκηνές καθώς όπως είχαν εξαγγείλει θα διανυκτερεύσουν εκεί.

Μάλιστα, έφτιαξαν και φασολάδα και φακές για να φάνε, ενώ μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν και σε όσους Αθηναίους έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν.«Έχω μια σύνταξη πείνας, δύσκολα βγαίνει ο μήνας. Μαύρα γεράματα θα περάσω», τραγουδούσαν οι αγρότες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά και αγρότες από την Κρήτη, ενώ αναμένεται να συνεχισθεί και η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, «έρχονται δύσκολες ημέρες».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε συναυλία, όπου συμμετείχε ο μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που τραγούδησαν ήταν και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Νέο συλλαλητήριο το Σάββατο 

Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση από τους παραγωγούς οι οποίοι προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Την Παρασκευή, πάντως, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ωστόσο, με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής, αν και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.

protothema.gr

Ακολουθούν εικόνες απο την κινητοποίηση των αγροτών την Παρασεκυή