Κατάρρευση των πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ

iatrio pedyΣήμα κινδύνου εκπέμπει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή κυρίως του πρώην ΙΚΑ) που αποτελούν πλέον τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη, καταρρέουν, αδυνατώντας να ανταποκριθούν ως οφείλουν στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ είναι αποκαλυπτικά για τη βαρύτητα της «νόσου» που πλήττει το ΠΕΔΥ, δυο μόλις χρόνια μετά τη σύστασή του. Μονάδες Υγείας χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες (παθολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους). Εξοπλισμός που «παροπλίζεται» από την αχρησία. Κτήρια- φαντάσματα με μόλις δυο τρεις εργαζόμενους και παχυλά μισθώματα. «Πάγωμα» κάθε διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών και αντιδραστηρίων για μικροβιολογικές εξετάσεις.

Η σύσταση του ΠΕΔΥ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη περιείχε φιλόδοξα σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι γιατροί που απασχολούνταν τότε στο ΙΚΑ κλήθηκαν να επιλέξουν εάν θα παραμείνουν στα πολυϊατρεία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή εάν θα ιδιωτεύσουν. Περίπου οι μισοί αποχώρησαν και το ΠΕΔΥ στελεχώθηκε με τους 2.500 γιατρούς που επέλεξαν τα πολυϊατρεία αλλά και με τις υποσχέσεις -όπως αποδείχθηκε- των υπουργών Υγείας ότι θα καλύψουν άμεσα τις κενές θέσεις. Τα πολυιατρεία πέρασαν από τον ΕΟΠΥΥ στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίες έκτοτε επιχειρούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες και αυτών των μονάδων υγείας με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους.

Το τίμημα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
Την ίδια στιγμή, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και οι συμβεβλημένοι πάροχοι, ιδίως γιατροί και διαγνωστικά κέντρα, είναι μονόδρομος. Η κατάσταση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ επιδεινώνεται συνεχώς και η κάλυψη των αναγκών γίνεται με τις συμβάσεις που συνάπτει με γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ.

«Είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν β-χοριακή, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, και άλλες απλές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, τη στιγμή που υπάρχει εξοπλισμός που… αναπαύεται στα κτήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ανενεργοί μαστογράφοι στις μονάδες Περιστερίου, Τούμπας, Καλλιθέας, Πατρών καθώς και Μετρητές Οστικής Πυκνότητας στις μονάδες υγείας της Αττικής και της Αχαΐας.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, «οι ΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούνταν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια». Σύμφωνα με στοιχεία που έχει το protthema.gr, μόνο στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν 5 μονάδες του ΠΕΔΥ για τις οποίες καταβάλλονται ενοίκια ύψους 300.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία ωστόσο είτε παραμένουν κενά είτε λειτουργούν ως αποθήκες.

Σε… απόστημα τείνει να μετατραπεί και το θέμα των προμηθειών του ΠΕΔΥ. ΟΙ διαγωνισμοί αντιδραστηρίων, υλικών και νέου εξοπλισμού έχουν παγώσει, ακυρώνοντας όμως έτσι και το μεγαλύτερο «όπλο» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι ο διαγνωστικός τομέας και οι εξετάσεις.

Η Ομοσπονδία καταλογίζει «πλήρη απραξία του υπουργείου Υγείας η οποία αποδεικνύει ότι όχι μόνο σχέδιο δεν είχε το υπουργείο να αντιμετωπίσει την κρίση στη δημόσια υγεία που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο υπάρχει η βούληση για ενίσχυση και ανοικοδόμηση της δημόσιας ΠΦΥ».

protothema.gr