Η Τουρκία προσκαλεί Έλληνες Γιατρούς.

Πρόσκληση, αλλά και ταυτόχρονα έκκληση προς τους Έλληνες γιατρούς που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

giatrosh_633_451Κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει η Χουριέτ, μίλησε στους δημοσιογράφους για τα κενά που παρουσιάζει το σύστημα υγείας της Τουρκίας και την ανάγκη να καλυφθούν με επιστημονικό προσωπικό από το εξωτερικό. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στους Έλληνες γιατρούς.

«Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε στην Ελλάδα αντιστοιχούν 61 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους, όταν εμείς έχουμε μόλις 17 γιατρούς. Ξέρουμε ότι περίπου 15.000 Έλληνες γιατροί θα δουλέψουν τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία και άλλοι 7.000 θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό. Τους χρειαζόμαστε! Τους καλώ να έρθουν στην Τουρκία και να δουλέψουν. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Τους καλώ να έρθουν και να προσφέρουν στη χώρα μας τις γνώσεις τους.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου, χρειάζεται περίπου 20.000 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και άλλους 10.000 γενικής ιατρικής

Οι ξένοι γιατροί που θα αναζητήσουν εργασία στην Τουρκία θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στην τουρκική γλώσσα και να λάβουν τουλάχιστον βαθμολογία Β. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εποπτεύονται από την «Ανώτατη Αρχή για την Γλώσσα και τα Ερευνητικά Κέντρα» (Tomer) και διεξάγονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών.