Η Παρουσίαση του Προγράμματος “Smart Specialization”

1Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων από την ΠΕ Δράμας στην εναρκτήρια συνάντηση της δράσης με τίτλο «Στρατηγική έξυπνης Εξειδίκευσης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας». Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία».
Το Στρατηγικό Έργο αφορά στην προώθηση των Στρατηγικών για την Έξυπνη Περιφερειακή Εξειδίκευση (RIS3), ως πεδίο ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας στην κατεύθυνση επίτευξης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στο πλαίσιο των προτάσεις κανονισμών της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020. Στόχος του Έργου είναι να προσδιοριστούν στοχευόμενες επενδυτικές προτεραιότητες για τη διασυνοριακή περιοχή και σχετικές στοχευμένες δράσεις που θα στηρίξουν την αριστεία στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.

Στη συνάντηση/ημερίδα που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Δράμας την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου συμμετείχαν σε αυτή πέρα από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, αρκετά σημαντικά στελέχη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης  ενημέρωσε τους συνέδρους  για τις δράσεις του Επιμελητηρίου σε θέματα καινοτομίας και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που βοηθάνε και υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας.

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Αλκης Παπαδημητρίου, Υπεύθυνος Διεθνών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Δράμας έκανε αναλυτική παρουσίαση του έργου «Εξυπνης Εξειδίκευσης» που υλοποιεί ο φορέας στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2014».

Με τίτλο εισήγησης «Η έξυπνη εξειδίκευση ως μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ στη νέα προγραμματική περίοδο στο συγκεκριμένο θέμα» ο κ. Πέτρος Σουκολιάς: Σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε θέματα καινοτομίας παρουσίασε τις στοχευμένες δράσεις που ήδη γίνονται για το στρατηγική σχεδιασμό στο επίπεδο της περιφέρειας. Ενώ με τίτλο εισήγησης «Παρουσίαση των πακέτων ενεργειών της δράσης, παραδοτέα και η εμπλοκή των Δραμινών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα» έγινε επεξήγηση στις παρευρισκόμενες επιχειρήσεις πως θα μπορέσουν αν επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. ΠΑΜΘ κ. Βασίλειο Πιτσινιτγκο, ο προϊστάμενος της Μονάδας Α’ κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης και το στέλεχος της Μονάδας Α’ κ. Ιωάννης Κεσανλής. Επίσης συμμετείχαν ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου καθώς και στελέχη άλλων φορέων της ΠΕ Δράμας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε – με δυναμικό διάλογο και συζήτηση – στο δεύτερο μέρος της ημερίδας όπου οι επιχειρηματίες ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες ενώ κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη συμμετοχή τους στη δράση και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή.