Η κυβέρνηση ψάχνει το τάιμινγκ για να «σερβίρει» τη συμφωνία

ImageHandler

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ξένα ΜΜΕ διατυπώνουν επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «εντός χρόνου»- Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για συναντήσεις πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου- Τα μέτρα – «κάβα» το μεγάλο πρόβλημα

Με «αέρα» από τις αισιόδοξες δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί πως η συμφωνία είναι κοντά και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει από το β΄εξάμηνο φέτος σε θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης, συνεχίζει η κυβέρνηση τις διεργασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χωρίς τη συμφωνία όμως, ούτε και Ανάπτυξη φαίνεται να έρχεται, αφού και ο Πιερ Μοσκοβισί τη χαρακτήρισε «πιθανή» μεν, αλλά «αναγκαία», για να διαλυθεί η αβεβαιότητα και να υπάρξει επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Στο πλαίσιο μια δύσκολης εβδομάδας με αποκορύφωμα το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την παρουσία του Ε. Τσακαλώτου αλλά και του κ. Δραγασάκη.
Η σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ολοκληρώθηκε μετά τρεις ώρες, στις εννέα δηλαδή το βράδυ.
Στόχος να βρεθεί λύση στο θέμα των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ που ζητούν οι δανειστές και που αποτελούν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα το ζητούμενο είναι να καθοριστεί ο συντονισμός των δράσεων έως το Eurogroup της 9ης Μαίου, με σκοπό αυτό να φτάσει όσο το δυνατό πιο κοντά στην αξιολόγηση, αλλά και για να μπει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.

Επισήμως, κανείς δεν μιλά για τον κίνδυνο να μην επέλθει συμφωνία, δεδομένου ότι συμφωνία υπήρξε ακόμα και τον Ιούλιο πέρυσι (όταν η κυβέρνηση προκάλεσε το σχετικό δημοψήφισμα), ενώ και στις 22 Απριλίου φέτος η Αθήνα δέχτηκε τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των 5,4 δισ. που απαιτούνταν για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο παρασκήνιο όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters επιμένουν ότι συμφωνία ως το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν διαφαίνεται. Οι συζητήσεις έχουν σκαλώσει στον τρόπο λήψεως των συμπληρωματικών μέτρων, αν δηλαδή θα νομοθετηθούν από τώρα ή θα εξαρτηθούν από έναν μηχανισμό επιβολής που θα θεσμοθετηθεί για την καταπολέμηση των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι αν η παρούσα κυβέρνηση θα βάλει την υπογραφή της σε σκληρές περικοπές μισθών (και συντάξεων) στο δημόσιο ή θα μεταθέσει στο μέλλον μια τέτοια υποχρέωση. Και έτσι όμως, λένε κύκλοι των θεσμών, η «αβεβαιότητα» δεν αίρεται αλλά παρατείνεται, καθιστώντας αμφίβολη και την επιστροφή σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητος και ανάπτυξης.

Εκτός από την Ανάπτυξη, που αν όμως χαθεί και άλλος χρόνος θα αρχίσει να ξεθωριάζει, η κυβέρνηση στοχεύει να “αμπαλάρει” τη συμφωνία και με μια νέα δέσμευση των δανειστών για ελάφρυνση του χρέους, πιθανότατα στο τακτικό Eurοgroup της 24ης Μαΐου, ώστε να περάσει ευκολότερα τον πολιτικό σκόπελο για την λήψη μέτρων λιτότητας 9 δισ. ευρώ.
protothema.gr