Η θέση του ΠΑΜΕ Δράμας για το εργατικό ατύχημα στο Βαθύλακο

03

 

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καταγγέλει το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, σε λατομείο της επιχείρησης «Μάρμαρα Σολάκη» στην περιοχή του Βαθύλακου Δράμας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνάδελφος.

Εκφράζουμε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου.

Το «ατύχημα» αυτό έρχεται να προστεθεί στα τόσα και τόσα άλλα που έχουν σημειωθεί στο νομό μας στον κλάδο του μαρμάρου, πολλά από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

Είναι πολλές οι φορές που οι εργαζόμενοι πληρώσαμε ακόμη και με τη ζωή μας τα κέρδη των εργοδοτών. Όλα αυτά όμως δε συμβαίνουν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της προσπάθειας των εργοδοτών να γλυτώσουν έξοδα διατηρώντας έναν απαρχαιωμένο εξοπλισμό, της έλλειψης και παραμέλησης των μέτρων ασφαλείας όταν αυτά απειλούν την αύξηση της κερδοφορίας τους.

 

Τεράστιες ευθύνες φέρουν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αποδυναμώνουν σταθερά τις επιθεωρήσεις εργασίας ( η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τα λατομεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) δημιουργώντας προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία και επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που ο συνάδελφος μας έβρισκε τον θάνατο μέσα στον χώρο δουλειάς, γινόταν διημερίδα με θέμα τις εξαγωγές και την κερδοφορία των επιχειρήσεων στο μάρμαρο!

 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναμονή και ηττοπάθεια. Στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και μεγαλοεργοδοσίας πρέπει να αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.