Ερώτηση Κυριαζίδη για πετρέλειο θέρμανσης

230 εκατ. ευρώ  λιγότερα εισέπραξαν τα κρατικά ταμεία από τα καύσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2014 , Αιτία η  αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο καθώς ΦΠΑ και ειδικός φόρος εκτίναξαν την τιμή του στα ύψη. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της υπερφορολόγησης, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα χρόνια του μνημονίου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23%, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε “άλμα” κατά 450% – και, συγκεκριμένα, από τα 60 ευρώ τα χίλια λίτρα στα 330 ευρώ τα χίλια λίτρα.

1_304Η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα ήταν και το θέμα της ερώτησης του  Βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη την οποία συνυπογράφουν τριάντα δύο (32) ακόμα Βουλευτές.  Ο κ. Κυριαζίδης, κάνει λόγο για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι και ιδιαιτέρως εκείνοι που ζουν σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο αδυνατούν να προμηθευτούν με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για τη θέρμανσή τους όπως π.χ. καύση ξύλου και κάθε άλλου υλικού. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει ο Βουλευτής, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όπως:

– η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος

– η μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κοπής δένδρων, καθώς και

– η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών λόγω της αιθαλομίχλης που δημιούργησε η καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Η Ερώτηση ολοκληρώνεται με την πρόταση του Βουλευτή για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την κατ’ επέκταση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε επίπεδο προ κρίσης.

Επίσης ο Δραμινόας βουλευτής ερωτά   τι προτίθεται να πράξει ο αρμόδιος Υπουργός σχετικά με την ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τον χειμώνα, και αν θα συνεχίσει την καταβολή του επιδόματος σε ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τριτέκνους, πολυτέκνους και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες,  ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης;