Ενώ δεν βλέπουμε σύντομα αξιολόγηση… Στη μέγγενη ξανά οι συντάξεις

sintaxiouxoiΝέα εφιαλτικά σενάρια για την τύχη των συντάξεων φέρνει η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερες από τις σχεδιαζόμενες περικοπές των συντάξεων όπως αυτή εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον Πολ Τόμσεν στην τελευταία ανάρτησή του στο blog του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή – ασχέτως της «επίσημης» αντίδρασης Κομισιόν και θεσμών – σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση (-0,7% για τη χρονιά), και από τον εκτροχιασμό των δαπανών (στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) για τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου το 2015, εκ των πραγμάτων δημιουργούν τους όρους για πιο άμεσες και σκληρές παρεμβάσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες προκειμένου να κλείσουν οι “τρύπες” του κρατικού προϋπολογισμού.

Την πίεση στην κυβέρνηση αυξάνει, δε, περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Μαρτίου.

Παράγοντες της ασφάλισης υπολογίζουν ότι η αξίωση για δημοσιονομικά μέτρα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μεταφράζεται σε οριζόντιες μειώσεις κατά μέσο όρο 17%.

Το αίτημα του ΔΝΤ φαντάζει Γολγοθάς, την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο αντιπροτάσεων για να καλυφθεί το φετινό δημοσιονομικό κενό. Με μοναδική κόκκινη γραμμή την προστασία των κύριων συντάξεων από οριζόντιες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ολοκληρώσει 7-8 εναλλακτικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά απέρριψαν το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.
protothema.gr