Η ΔΑΟΚ Δράμας ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές για την xylella

DSC07796

Για τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, βακτήριο που απειλεί πολλά φυτά μεταξύ των οποίων η ελιά, η άμπελος και οπωροφόρα δέντρα, ενημερώνει τους καλλιεργητές, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι « το 2013 αναφέρθηκαν τα πρώτα σοβαρά κρούσματα προσβολών του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa στην Επαρχία Lecce της Περιφέρειας Απουλίας της Ιταλίας. Με βάση στοιχεία του 2015 η ασθένεια έχει επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια της Απουλίας. Σε πρόσφατες ενημερώσεις του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. (12-03-2015, 15-04-2015, 05-05-2015, 29-12-2015) επισημαίνεται η εξάπλωση της ασθένειας εκτός της οριοθετημένης περιοχής (επαρχία Μπρίντιζι), η προοδευτική επέκταση της προς βορειότερα τμήματα της χώρας και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Λιγκουρίας στην περιοχή της Τοσκάνης και επίσης, η εμφάνιση της ασθένειας στην Κορσική και στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας.
Η ασθένεια επιβεβαιώθηκε στην Ιταλία σε αρκετά φυτικά είδη μεταξύ των οποίων η ελιά (Olea europaea), η αμυγδαλιά (Prunus dulcis), η πικροδάφνη (Nerium oleander) και η βελανιδιά (Quercus spp.) με συμπτώματα ξηράνσεων στα φύλλα και ταχύτατης αποπληξίας κατά τις θερμές περιόδους του έτους. Αυτή ήταν η πρώτη αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του Xylella fastidiosa στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η ασθένεια σε ελιές («Σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς»). Εξαιτίας της σοβαρότητας του αναφερόμενου παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών του στην Χώρα μας, το εν λόγω παθογόνο εντάχθηκε από το 2014 στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών, για τη διαπίστωση της παρουσίας του ή μη στην Χώρα μας και της τυχόν διασποράς του.»