«Εμφραγμα» στις ΜΕΘ: Ενα στα τρία κρεβάτια έχει «καταληφθεί» από ασθενή με γρίπη

ImageHandler

Συνολικά 121 ασθενείς διασωληνωμένοι με βαριά μορφή γρίπης νοσηλεύονται στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

«Κατειλημμένη» από ασθενή με βαριά μορφή γρίπης είναι μία στις τρεις Εντατικές του ΕΣΥ.

Καθώς το κύμα της εποχικής γρίπης τείνει στην κορύφωσή του, οι «επιπλοκές» που εμφανίζει το ΕΣΥ μην αντέχοντας την πίεση των ασθενών με γρίπη, γίνονται ολοένα πιο σοβαρές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 121 ασθενείς διασωληνωμένοι με βαριά μορφή γρίπης νοσηλεύονται σήμερα στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει περίπου 540 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων περίπου οι 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τις 340 ανοιχτές και διαθέσιμες κλίνες, οι 121 είναι «κατειλημμένες» με ασθενείς με γρίπη.

Σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη εκτιμάται ότι μένει –και συνήθως καταλήγει- εκτός ΜΕΘ, λόγω της έλλειψης κλινών. Ο σημερινός απολογισμός είναι πάλι βαρύς: άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 65. Συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 267 βαριά περιστατικά γρίπης. Όπως προκύπτει δηλαδή από τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ κατέληξε!

Ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε συνδυασμό με την μεγάλη ζήτηση από ασθενείς χειρουργημένους, πολυτραυματίες, εμφραγματίες κα, αλλά και βαριά περιστατικά γρίπης την παρούσα περίοδο έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις ΜΕΘ και στο σύστημα υγείας.

Η λίστα αναμονής των ασθενών για μια κλίνη ΜΕΘ ουσιαστικά αποτελεί μία λίστα η οποία αυξομειώνεται με δραματικό τρόπο: είτε με τον θάνατο των ασθενών που δεν προλαβαίνουν να εισαχθούν ποτέ σε ΜΕΘ είτε με την αξιολόγηση των περιστατικών με βάση την ηλικία (έχουν προτεραιότητα οι νέοι και γενικώς τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων), τη βαρύτητα του περιστατικού, την εκτίμηση για την έκβαση της κατάστασης.