ΕΛΜΕ Δράμας: Διαμαρτυρίες για τα θέματα των Γενικών Εξετάσεων

exetasisΤο ΔΣ της ΕΛΜΕ Δράμας με αφορμή τα θέματα στις Γενικές Εξετάσεις λαμβάνοντας υπ’ όψη συναδέλφων, μαθητών και γονέων επισημαίνει τα παρακάτω:
α) Στις φετινές εξετάσεις είδαμε σε ορισμένα μαθήματα θέματα που απευθύνονταν σε φοιτητές και όχι σε μαθητές.
β) Ερωτήματα που χαρακτηρίστηκαν μεταξύ των δυσκολότερων των τελευταίων ετών.
γ) Περιπτώσεις μαθημάτων που ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων.
δ) Οι απαιτήσεις ορισμένων θεμάτων ξεπερνούσαν κατά πολύ το σχολικό βιβλίο.
ε) Μια σημαντική αδυναμία, ήταν η έλλειψη διαβάθμισης της δυσκολίας των θεμάτων. Από τα εύκολα και βατά θέμα περάσαμε απότομα στα δύσκολα και απαιτητικά, με αποτέλεσμα οι βαθμοί των μαθητών να μην κατανεμηθούν σε όλη την κλίμακα της βαθμολογίας ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών, αλλά να «συσσωρευτούν» οι περισσότεροι σε ένα μικρό εύρος βαθμολογιών.
στ) Τα θέματα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας δεν ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ανισότητας ανάμεσα σε υποψηφίους διαφορετικών κατευθύνσεων.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν εμφανίστηκαν μόνο φέτος για πρώτη φορά αλλά είναι μια εξέλιξη που παρατηρούμε σε όλα τα εξεταστικά συστήματα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και παρατηρήθηκε ‘κορεσμός’ επιλογής θεμάτων.

Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης επισημαίνουμε τα εξής:
i) Ακυρώνεται η δουλειά του Εκπαιδευτικού στο Σχολείο και ιδιωτικοποιείται παραπέρα η Δημόσια Εκπαίδευση.
ιι) Δυναμώνει η απαίτηση για φροντιστηριακή προετοιμασία.
Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει για φροντιστήρια (ομαδικά ή ατομικά) δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις “καλές σχολές”.
iiii) Το λύκειο καταργείται στην πράξη, εφόσον ό,τι διδάσκει δεν επαρκεί για να γράψει κανείς καλά στις εξετάσεις.

Καλούμετην ηγεσία του ΥΠΑΙΠΘ:
Να λάβει υπόψη τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από απλούς εκπαιδευτικούς αλλά και το ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο μελέτης και τεκμηρίωσης ) της ΟΛΜΕ που ανανεώνει τις προτάσεις της με διετές συνέδριο.
Να προσέλθει άμεσα σε διάλογο με όσους εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία για να μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα και να λυθεί αποτελεσματικά.
Ευχόμαστε στους μαθητές που πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις καλή επιτυχία στους στόχους που έχουν επιλέξει και να μη ξεχνούν πως η ζωή δεν κρίνεται από την πορεία των εξετάσεων αλλά από τις πολλαπλές “ανηφόρες” που θα αντιμετωπίσουν στα επόμενα βήματά τους.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. Δράμας
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ