Δράμα : Συνέντευξη τύπου του Βαγγέλη Καλφόπουλου για την ειδική συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής

baggelis-kalfopoulos_proklitiko.gr

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020”

 Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του Project Δράμα 2020 στις εκλογές του 2014 Βαγγέλης Καλφόπουλος για όσα διαδραματίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ειδική συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Αναφέρθηκε στο Δελτίο Τύπου του Project, με το οποίο η παράταξη ζητούσε την παραίτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπλούχου λόγω καταστρατήγησης του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, με ευθύνη του Προέδρου και του Δημάρχου. Επίσης, σχολίασε μέρη της συνέντευξης τύπου του κ. Μπλούχου, ο οποίος προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητα, αναφέροντας ότι το Project δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παραλήρημα της δημοτικής αρχής, αφού τα ζητήματα τα αντιλαμβανόμαστε ως βαθειά πολιτικά και όχι προσωπικά.

 

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια πρόταση από τη συνέντευξη του κ. Μπλούχου, είπε ότι «εκεί που μας χρωστούσανε (σε όλες τις αντιπολιτεύσεις) μας πήραν και το βόδι», αναφερόμενος στις πλάτες που έκανε το Project στη δημοτική αρχή για να γίνει η ειδική συνεδρίαση, παρότι χρονικά όλοι γνώριζαν ότι η δημοτική αρχή ήταν εκτός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας. Επέστρεψε λοιπόν την κατηγορία που εξαπέλυσε η δημοτική αρχή για δήθεν σκηνοθετημένη αποχώρηση της αντιπολίτευσης για να μην ακουστεί ο απολογισμός πεπραγμένων, σε αυτούς που, με τη στάση τους, έδειξαν σε όλους τους τόνους ότι προσπαθούν να απαξιώσουν την ειδική συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Πρόσθεσε δε ότι οι κατηγορίες του προέδρου για κατάχρηση εκ μέρους του Project του χρόνου που δικαιούται κατά τις συνελεύσεις των ΔΣ είναι αβάσιμες, διότι ο κανονισμός ρητά αναφέρει ότι κάθε σύμβουλος έχει το δικαίωμα να αναπτύξει κάθε θέμα ή κάθε πρόταση ή κάθε ερώτηση σε 2 λεπτά και όχι σε 2 λεπτά συνολικά.

 

Απάντησε στις αδικαιολόγητες αιτιάσεις του προέδρου του ΔΣ για ορθή λειτουργία στην ειδική συνεδρίαση όσο αφορά τη σειρά των ομιλητών, παραθέτοντας για άλλη μια φορά την παράγραφο 5 του άρθρου 13 του κανονισμού λειτουργίας, η οποία ορίζει σαφώς ότι τον απολογισμό πεπραγμένων εκ μέρους της δημοτικής αρχής τον κάνει ο δήμαρχος και έπειτα μιλάνε οι αντιπολιτεύσεις. Η επίκληση της ανάγκης εκχώρησης της υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) του δημάρχου να κάνει τον απολογισμό στους αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων φανερώνει πολιτικά την ανεπάρκεια του δημάρχου να γνωρίζει σε βάθος τα θέματα που απασχολούν το δήμο Δράμας. Καταστατικά ωστόσο, η ανάγκη αυτή καλύπτεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι, με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣ, βρίσκονται στη διάθεση των αντιπολιτεύσεων η έκθεση πεπραγμένων της δημοτικής αρχής τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Με απλά λόγια, δεν θα υπήρχε καν ανάγκη τοποθέτησης των αντιδημάρχων, εντεταλμένων συμβούλων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων στην ειδική συνεδρίαση, αν πριν από αυτή, ως όφειλαν, είχαν στείλει γραπτώς τον απολογισμό του καθενός στον τομέα του και ο δήμαρχος έκανε, ως όφειλε, μια γενική πολιτική τοποθέτηση επί των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

 

Σε αυτό το σημείο, ο Βαγγέλης Καλφόπουλος, ζήτησε από το δήμαρχο να τοποθετηθεί σχετικά με το άδειασμα που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, στην απόρριψη της ευθύνης για την αποστολή της έκθεσης πεπραγμένων μέσα στο χρόνο που προβλέπεται. Και ίσως, αυτό είναι το μόνο σημείο που ο πρόεδρος του ΔΣ έχει κάποιο δίκιο. Ποια έκθεση πεπραγμένων να στείλει αν η δημοτική αρχή δεν την είχε καταθέσει στον πρόεδρο προκειμένου να αποσταλεί στις αντιπολιτεύσεις; Στο μόνο που ζητήσαμε απάντηση είναι αφενός από πλευράς προέδρου, αν ζήτησε από το δήμαρχο την έκθεση προκειμένου να την στείλει στις αντιπολιτεύσεις και αφετέρου από τον δήμαρχο, αν ο πρόεδρος έχει δίκιο στο ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την μη αποστολή της έκθεσης πεπραγμένων. Ας τα βρούνε μεταξύ τους. Στην ίδια παράταξη ανήκουν. Σημειώνουμε εδώ ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχει σταλεί γραπτώς η έκθεση πεπραγμένων από πλευράς δημοτικής αρχής, ούτε στις αντιπολιτεύσεις ούτε στους πολίτες μέσω των ΜΜΕ.

 

Στην ερώτηση για το αν η άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου του ΔΣ προκλήθηκε από την ειδική συνεδρίαση ή τη γενικότερη λειτουργία του ΔΣ, απάντησε ότι το Project ζήτησε την παραίτηση διότι η συμπεριφορά του προέδρου στην ειδική συνεδρίαση ήταν προκλητική, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και στα υπόλοιπα ΔΣ ο πρόεδρος χρησιμοποιεί αρκετές φορές το δικαίωμά του να προεδρεύει με λανθασμένο τρόπο. Με δεδομένο ότι  θα γίνουν άλλες τρεις απολογιστικές συνεδριάσεις μέχρι το 2019, πρέπει το φιάσκο της περασμένης Κυριακής να γίνει μάθημα και να οργανωθούν καλύτερα από τη δημοτική αρχή. Επισήμανε ότι για το Project είναι ουσιώδης η τήρηση των κανονισμών διότι, λόγω της μικρής εκπροσώπησης στο ΔΣ, είναι βασικό να προστατεύεται η ισονομία μεταξύ των παρατάξεων, ανεξαρτήτως αριθμού δημοτικών συμβούλων.

 

Ο Βαγγέλης Καλφόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΔΣ για τον χαρακτηρισμό που έκανε ο τελευταίος για τις «εκτός θέματος» τοποθετήσεις του, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το κρίνει ένας υποκειμενικός κριτής σαν τον κ. Μπλούχο, ιδιαίτερα όταν πριν λίγες μέρες, ακόμη και σε συνεδριάσεις του ΔΣ, ο ίδιος έλεγε ότι με χαρά ακούει τις ουσιώδεις τοποθετήσεις του Project.

 

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος του Project πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό που η δημοτική αρχή έκανε μια ευθεία επίθεση στην παράταξή μας μιας και είναι η μοναδική παράταξη που ακολουθεί έναν άλλο δρόμο αντιπολίτευσης και αυτό φοβίζει τον κ. Μαμσάκο. Πιθανολόγησε άλλωστε, ότι αυτές οι επιθέσεις θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του 2019.

 

facebook:        www.facebook.com/project.drama2020

web:                http://projectdrama2020.blogspot.gr/

youtube:          https://youtu.be/_p6lCdrFCVg

 

Ομάδα Τύπου Project Δράμα 2020