Διαδήλωση εναντίον του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα στην Ουγγαρία

metanastesΠερίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βουδαπέστης εναντίον του φράκτη που κατασκευάζουν οι αρχές στην Ουγγαρία κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία για να εμποδίσουν την είσοδο του διογκούμενου κύματος μεταναστών από το νότο.
Η πορεία, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις πολιτών, ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης, τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό με συνθήματα όπως “κι ο Ιησούς ήταν μετανάστης”, ή “ο καλύτερός μου φίλος είναι μετανάστης”.
Οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπου κατεδάφισαν συμβολικά ένα ομοίωμα του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα, μάκρους 15 μέτρων, κόβοντας το συρματόπλεγμα.
Ο φράκτης που άρχισε να ανεγείρεται χθες θα έχει ύψος τεσσάρων μέτρων και μήκος 175 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση λέει ότι προασπίζεται τα σύνορα της χώρας και αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατασκευή του, καθώς μέχρι τώρα φέτος έχει υποδεχθεί πάνω από 70.000 μετανάστες, από 43.000 το σύνολο της περασμένης χρονιάς.
Οι μετανάστες αυτοί προέρχονται από φτωχές ή καθημαγμένες από ένοπλες συρράξεις χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Πολλοί θέλουν να μεταβούν σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όμως οι κανόνες ορίζουν ότι οι χώρες αυτές πρέπει να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στην Ουγγαρία εάν αυτή τους υποδέχθηκε.

Οι ομιλητές στη διαδήλωσε επισήμαναν πως ο φράκτης δεν θα αποτρέψει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες και πρόσθεσαν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την εγκατάστασή του είναι πεταμένα. Ένας από αυτούς, ο Έντιτ Γκιάνταρ, χαρακτήρισε τον φράκτη αυτό “ανήθικο”, υπενθυμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

“Τα χρήματα θα έπρεπε να δαπανηθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια”, τόνισε η Άγνες Χαρς, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Ένας φοιτητής από τη Γερμανία, ο Γιόχαν Μαρ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ευθύνη να σταματήσουν τα δεινά, “ειδικά εάν προκαλούνται από την εξωτερική μας πολιτική στη Μέση Ανατολή”.

“Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, όπως λέει η κυβέρνηση… οι περισσότεροι κυριολεκτικά φεύγουν για να γλιτώσουν από καταστάσεις που είναι απόλυτα φρικιαστικές”, πρόσθεσε.

protothema.gr