Δίλημμα… «συμφωνία ή στάση πληρωμών» συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ipourgiko tsiprasΚορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς τα περιθώρια για παράταση των διαπραγματεύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα πλέον: Εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μάλλον απίθανο και πάντως εξαιρετικά δύσκολη η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και άρα οι συζητήσεις γίνονται υπό το βάρος αυτό. Η χώρα έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άλλους «άσους», όπως ο κρυφός λογαριασμός στην ΤτΕ με τον οποίο πληρώθηκε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά το δίλημμα είναι πια «συμφωνία ή στάση πληρωμών» και αφορά στη στάση και στη συμπεριφορά και των δύο πλευρών. Το ΔΝΤ -προς το οποίο πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Ιούνιο ποσά 1,5 δισ. ευρώ- γνωρίζει την κατάσταση, ενώ υπενθυμίζεται η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το Ταμείο, εάν τα χρήματα δεν επαρκούν.

Πρώτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην προχωρήσει σε μετωπική ρήξη με τους δανειστές, πιέζοντας για λύση και κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις για το σκοπό αυτό. Επιδιώκει όμως τη διατήρηση κάποιων βασικών κόκκινων γραμμών, όπως η αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις και η προστασία των εργασιακών σχέσεων, καθώς και ένα σχέδιο που να δίνει προοπτική για τη διευθέτηση του προβλήματος χρέους, με συμφωνία και για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό παραμένει από κάποια στελέχη τουλάχιστον το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, για την περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε τίποτα.

Υπό αυτό το πρίσμα η εντολή προς τα τεχνικά κλιμάκια είναι να επιτύχουν μία ουσιαστική σύγκλιση εάν όχι μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάει την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, με έτοιμο το έδαφος για μία πολιτική λύση. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας μία οριστική διέξοδο από το τέλμα των διαπραγματεύσεων και την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μετά τη Σύνοδος Κορυφής και με τις νέες πολιτικές οδηγίες να γίνει εντός του μήνα έκτακτο Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας, που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ομαλή χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας πάει στην τελική προσπάθεια με το δίπτυχο «ρεαλισμός μέσα – ηθική υποχρέωση από τους δανειστές», ώστε να πετύχει τον συμβιβασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει στους συνομιλητές του -σίγουρα θα δει κατ’ ιδίαν τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ -την ανάγκη μίας συνολικής συμφωνίας, πέρα από τις βασικές κόκκινες γραμμές. Η συμφωνία αυτή θέλει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων).

Πάντως, η προοπτική μίας συμφωνίας με σημαντικές υποχωρήσεις ακόμη κι αυτές κινούνται στο φορολογικό πεδίο ή σηματοδοτούν την σοβαρή αναστολή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αναταράξεις ενός του κυβερνώντος κόμματος.

Η αριστερή πτέρυγα και όχι μόνο προειδοποιούν για διαφοροποιήσεις από έναν τέτοιο συμβιβασμό και ζητούν από την ηγεσία να αλλάξει στρατηγική και να αναζητήσει υπαρκτές εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης. Προτείνουν δε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές στους οποίους καταλογίζουν ότι επιδιώκουν την ταπείνωση της χώρας. Στους διαφωνούντες φέρεται να έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι προτιμά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά καταστροφή της χώρας.