Δήμος Καβάλας: Πρόγραμμα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού, με σκοπό την αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, οι οποίες, χωρίς τη συλλογή σε χωριστό ρεύμα, καταλήγουν συχνά στα κοινά απορρίμματα.
Η διαδικασία ξεκίνησε µε την τοποθέτηση ειδικών κωδώνων συλλογής γυάλινων συσκευασιών σε επιλεγμένα σημεία μέσα στο Δήμο Καβάλας. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περί τους 25 κώδωνες και αναμένεται έως το τέλος του μήνα να τοποθετούν συνολικά 75 κώδωνες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης θ’ ακολουθήσουν επαναλαμβανόμενες ενημερωτικές επισκέψεις σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ – μπαρ του Δήμου καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ανακύκλωσης γυαλιού αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης. Για το λόγο αυτό και οι κώδωνες έχουν τοποθετηθεί στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες και λειτουργούν εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ – μπαρ στα οποία γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ηδύποτων .
Η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κορίνα Χιώτη – Πρασσά απευθύνει έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ – μπαρ να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα δίνοντας στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους κατάλληλες οδηγίες ώστε ν’ αποθέτουν στο εσωτερικό των μπλε κωδώνων συλλογής γυαλιού τις ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που θα συλλέγονται χωριστά στην επιχείρησή κατά τη διάρκεια κάθε εργάσιμης ημέρας.
Τις επόμενες μέρες η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής θα στείλει ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και στα συλλογικά όργανά τους για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος.
Ανοιχτή επιστολή της Δημάρχου για την ανακύκλωση

Αγαπητοί συμπολίτες,

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Δήμος Καβάλας ξεκινάει ένα νέο συστηματικό και οργανωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών, σε μια προσπάθεια δραστικής βελτίωσης της Καθαριότητας στην πόλη.
Με την Ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Περισσότερο από το 60% των σκουπιδιών μας μπορούν να ανακυκλωθούν, δηλαδή να ξαναχρησιμοποιηθεί η πρώτη ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένα για την κατασκευή νέων αντικειμένων.
Έτσι, διαχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα οργανικά, καταφέρνουμε να μειώσουμε το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, να βελτιώσουμε την υπηρεσία της αποκομιδής, αλλά και να διασφαλίσουμε, ακόμη και να επιμηκύνουμε, τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Καβάλας, αφού λιγότερα οργανικά σκουπίδια καταλήγουν εκεί για ταφή.
Με την Ανακύκλωση, επίσης, προσφέρουμε σημαντικότατες υπηρεσίες στο περιβάλλον. Ανακυκλώνοντας υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, το σίδερο και το πλαστικό, δεν ξοδεύουμε αυτούς τους πόρους αλόγιστα.
Γι’ αυτό, αγαπητοί συμπολίτες, σας καλώ όλους και όλες να μετάσχετε ενεργά στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καβάλας, να μπείτε στον κόπο να διαχωρίζετε τα απορρίμματά σας σε ανακυκλώσιμα και οργανικά, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Η καθαριότητα της πόλης μας, ουσιαστικό κομμάτι της οποίας είναι η ανακύκλωση, είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά και υπόθεση όλων μας. Καμία προσπάθεια του Δήμου δεν μπορεί να έχει επιτυχία, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Σας καλώ, λοιπόν, να αγαπήσουμε πάλι την πόλη μας. Να αποδείξουμε όλοι μαζί, έμπρακτα, ότι την αγαπάμε και την περιποιούμαστε.
Ο Δήμος Καβάλας μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπος Δήμος στη διαχείριση απορριμμάτων, εάν όλοι μαζί το θελήσουμε και το κάνουμε πράξη.

Η Δήμαρχος
Δήμητρα Τσανάκα