Βουλγαρία-Ελλάδα προετοιμάζονται για ενδεχόμενη εμπλοκή στην παροχή φυσικού αερίου

fisiko aerioΤα μέτρα της για το ενδεχόμενο ανεπαρκούς τροφοδότησης της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα λόγω της ουκρανικής κρίσης λαμβάνει η Σόφια σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας Αικατερίνα Ζαχάριεβα, η οποία επισήμανε τον σχετικό κίνδυνο.

«Ετοιμαζόμαστε. Δεν μπορώ να εικάσω αυτή τη στιγμή αν θα προκύψει τελικά κρίση αερίου ή όχι. Ωστόσο, όλες οι προγνώσεις δείχνουν, ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση και ένταση, η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη, γι΄ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Γι΄ αυτό το λόγο έχουν προειδοποιηθεί οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί να κάνουν τα αναγκαία τεστ για ενδεχόμενη χρήση βιομηχανικού πετρελαίου σαν καύσιμο, αντί για το αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για συνομιλίες με την Ελλάδα για ενδεχόμενη «αντίστροφη» χρήση του αγωγού στους συνοριακούς σταθμούς Κούλατα-Προμαχώνα, μέσω του οποίου πραγματοποιείται κανονικά η ροή “τράνζιτ” του φυσικού αερίου από τη Ρωσία για την Ελλάδα διαμέσου της επικράτειας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την ίδια, η προετοιμασία της Βουλγαρίας συντονίζεται από ειδικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

protothema.gr